Brânză cuburi sau rasă în salată
Brânză cuburi sau rasă?
Dincolo de discuțiile despre cât de sănătoasă este brânza, includerea ei în salate este un plus de savoare (gust) și nutriție. În special proteine și calciu. Dar și de grăsimi, în cantități destul de mari la varietățile de brânzeturi maturate. Dacă animalele au fost hrănite cu iarbă atunci vom găsi și CLA (acid linoleic conjugat, care ajută inclusiv la slăbire).
Provenind din surplusul de lapte (care nu putea fi consumat zilnic) brânza a reprezentat o formă de stocare a nutrienților, fermentarea și sărarea fiind metode foarte bune de conservare. Astfel oamenii aveau ce mânca și toamna sau iarna. Nu înseamnă nici că este alimentul ideal dar nici că murim mâine dacă mâncăm brânză. Este doar una dintre variantele pe care le avem la dispoziție.
Cât mâncăm?
În orice discuție despre alimente va trebui să ținem cont și de cantitățile mâncate. Pentru cine dorește controleze mai bine porțiile este mai util să aleagă o brânză de calitate și să pună mai puțină.
Brânza maturată are un gust mai bun, mai puternic. Deci este suficientă o cantitate mai mică. Abia excesul este dăunător, nu câteva zeci de grame. Printre cele mai cunoscute variante de brânzeturi maturate sunt parmezanul și pecorino.
O altă variantă este să alegi o brânză cu conținut redus de grăsime (se sacrifică gustul, evident). Atunci devine în principal sursă de proteine și poate fi mâncată într-o cantitate mai mare, chiar 150-200g.
Două variante de salate
Pentru prima am avut niște feta de la “mama ei” (Grecia), pe care am marinat-o cu puțin ulei de măsline și ierburi aromatice specifice. Este o salată “keto” sau “low-carb”, bună și seara pentru cei care vor să evite carbohidrații.
Pentru a doua am avut un tip de brânză mai special, pe care am ras-o peste mixul de la Eisberg. Am completat cu câteva roșii cherry și puțin oțet balsamic.