Salată cu ouă fierte
Salată cu ouă
După Paști ne rămân ouă fierte și le putem include în salate. O astfel de salată cu ouă poate fi mic dejun, prânz, gustare sau chiar cină. Da, poate fi mâncată și seara. Ingredientele sunt la alegere, în general tot dintre ce mai avem prin casă sau frigider. Mai sus vedem mix de salată iceberg, avocado, castravete, ridichi, semințe de susan negru.
Mie îmi place în mod deosebit și varianta cu sfeclă roșie și poate puțin oțet balsamic. Se face repede, mai ales că aleg mixuri de salată gata spălate și tăiate, de la Eisberg (comand sau iau din supermarket).
Și acum răspunsul la cele două întrebări eterne:
Ce pățim dacă mâncăm ouă prea fierte?
Chiar dacă ideal ar fi să fie fierte moi (pentru digestie și nutriție optimă), ouăle prea fierte (cu marginea gălbenușului de culoare verzuie) nu sunt toxice. Sunt doar mai greu de digerat. Da, sulful intră în reacție cu fierul și ce vedem noi este rezultatul. Dar cantitatea de sulfură de fier (II) prezentă nu este nicidecum toxică.
Cât putem păstra aceste ouă fierte?
Întrebarea se ridică în special după Paști, când ne trezim cu un surplus de ouă fierte. Țin și luni de zile în frigider sau chiar afară. Dar atunci când le mâncăm trebuie să le inspectăm pentru aspect, miros, gust. Dacă sunt bune… sunt bune.
La întrebarea “câte ouă putem mânca pe zi” s-a răspuns. Câte vrem. Impactul colesterolului conținut este neglijabil pentru omul sănătos. În schimb au proteine, vitamine, minerale, fosfolipide. Sunt un super-aliment.
De combinat observăm că se pot combina cu aproape orice, de la avocadă la năut și de la sfeclă la anghinare.