Salată cu sardine
Salată cu sardine
Nu am mai avut ton, așa că am făcut o salată cu sardine. Sigur, ideal este să avem sardine proaspete, dar la conservă sunt ieftine, gata preparate și la îndemână oricând. Am mai pus ce se vede în imagine: cartof fiert, roșii cherry bio, salată de la Eisberg (gata spălată și tăiată), niște măsline fără sâmburi, conservate în ulei de măsline extravirgin, ceva deosebit primit de la maslinescu.ro.
Sardine
Știm că în apă regula este “peștele mare îl mănâncă pe cel mic”, la fel ca în viată. Așa că peștii mari acumulează diverse substanțe toxice (inclusiv metale grele, mercur) așa că este mai sănătos să mâncăm pești mici. Cum sunt sardinele. Au și omega 3, vitamina D, vitamina A, calciu, fosfor, creatină, proteine, tot ce trebuie.
Scurgem întotdeauna uleiul în care au fost păstrate (din cauza conservei, care poate avea BPA în stratul de protecție al metalului). La mâncare le prefer pe cele cu oase (nu file). File-urile sunt rezervate pentru gustări mai deosebite, unde vrem să arătăm că avem gusturi fine și ne permitem să mâncăm delicatese. Câteodată cumpărăm sardine proaspete și îmi petrec ore minunate în bucătărie curățând, filetând, marinând. Apoi realizez din nou că viața e scurtă și că mai am câteva lucruri de făcut în afară de a-mi petrece tot timpul în bucătărie.
Cartofii
I-am fiert, apoi i-am tăiat cuburi. Cartoful mult hulit are cel mai bun indice de sațietate, ține cel mai bine de foame, adică. Deci nu ne ferim de el ci de prăjirea lui. I-am pus direct, dar dacă aveam sardine proaspete făcute de mine poate i-aș fi ținut și un moment la cuptor, după ce i-aș fi dat prin ulei de măsline și condimente. La salata de ton merge bine porumul, după cum bine știm. Încă nu am încercat sardine cu porumb, dar opțiunea rămâne deschisă.
Ceapa
Dacă sardinele “cer” lămâie, ceapa cere oțet. Așa că am început cu ea, punând-o la marinat într-un oțet aromat. Are timp cât se fierb cartofii. Este un ingredient foarte gustos înaceastă combinație și am mers pe ceapă roșie, care este bogată în quercitină, celebrul antioxidant.
Salata
Treaba e simplă aici: aleg un mix de la Eisberg, în funcție de ce poftă am sau ce mi se pare că merge cel mai bine cu restul ingredientelor. Fiecare e liber să pună ce tip de salată dorește.