Năut cu migdale
Năut cu migdale
Pentru că ne place mult năutul, tot facem diverse rețete, mai ales cu ras-el-hannout și pui. Dar merge foarte bine și cu migdale, după cum am descoperit. Sigur, o salată este binevenită în orice combinație. Putem face această rețetă doar cu ingrediente vegetale (vegană, de post) și este potrivită într-o dietă low-carb.
Năutul și dieta low-carb
Dieta low-carb presupune o cantitate redusă de carbohidrați, nu atât de mică precum în dieta “keto” (sub 30-50g), ci în zona de 100-150g, aproximativ. Evident, un sportiv “mare”, cu un consum serios va fi pe “low-carb” și la 150-200g sau mai mult. Ideea este ca aportul de proteine să fie mare și indicele glicemic mic. Se evită sursele dense de carbohidrați (zahăr, cereale, fructe uscate) dar legumele și leguminoasele sunt potrivite.
Leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut) ajung la o concentrație în jur de 10-15% de carbohidrați, deci suficient de scăzută pentru a nu afecta dieta. De asemenea, aportul foarte mare de fibre face ca asimilarea lor să fie foarte lentă, fără “spike” (vârf) de glicemie (și insulină).
Noi folosim, de obicei, direct de la conservă fără BPA (de la d’aucy), au o textură foarte bună și un gust deosebit, pot fi incluse și în rețete fără alte preparări termice. Aici este bine măcar să le încălzim împreună cu celelalte ingrediente și sosul, pentru a se armoniza gusturile. Am ales la borcan pentru că ne folosim și de zeamă, pe care o punem în loc de apă, ajută la formarea sosului.
Migdalele
Migdalele sunt sursă de grăsimi sănătoase, dar au și o cantitate apreciabilă de proteine și fibre. În general, nucile și semințele sunt mai bogate în vitamine și minerale decât alte alimente, pentru aceleași calorii. Migdalele de aici au fost și ele puțin fierte împreună cu năutul.
Alte ingrediente
Pentru gust putem folosi ulei se măsline, roșii (gustul “umami”), ceapă, usturoi și diverse alte condimente. Nouă ne plac foarte mult cele “arăbești”, merg foarte bine cu năutul și puiul. Dacă au și turmeric atunci combinația este chiar mai potrivită pentru low-carb, pentru că turmericul ajută mult la controlul glicemiei și la ținerea insulinei la un nivel scăzut. Merge foarte bine seara sau după antrenament.
Deci această combinație de năut cu migdale vine cu proteine (cele două surse vegetale se completează reciproc), carbohidrați complecși (și multe fibre) și niște grăsimi sănătoase.