Legume rădăcinoase
Legume rădăcinoase – cum le includem în meniul nostru de toamnă și iarnă?

rădăcinoase
Îmi place să rămân cu picioarele pe pământ atunci când descriu beneficiile alimentelor însă pentru rădăcinoase nu este vreo exagerare să spunem că sunt absolut miraculoase pentru sănătate. Cam în fiecare comandă de la Freshful by eMAG eu adaug și câteva legume rădăcinoase, mai ales în sezonul rece. Beneficiile lor pentru sănătate sunt cunoscute: aport mare de vitamine, minerale, antioxidanți și multe fibre, dar cu puține calorii. Sunt un aliment excelent în sezonul rece, pentru că ajută și imunitatea. Eu includ aici sfecla roșie, morcovii, rădăcina de țelină. Dar putem pune pe listă și păstârnacul, cartofii dulci, guliile, au textură, gust și calități asemănătoare. Sau turmericul, ghimbirul, hreanul. Tot rădăcini sunt și ele, chiar mai bogate în fitonutrienți.
Cum le mâncăm?
Avem mai multe variante, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate găsi o variantă preferată, inclusiv pentru copii, pentru a le da o educație alimentară bună încă de la început.
Crude
Este cea mai simplă metodă, mai ales dacă avem doar puțin timp la dispoziție. Pot fi rase și incluse în salate, făcute „bețișoare” și folosite la gustare. În general le avantajează asocierea cu o sursă de grăsime (puțin ulei de măsline) și sucul de lămâie.
Suc
Sucul de rădăcinoase îți dă energie, hidratează și permite asimilarea mult mai bună a nutrienților. La țelină putem folosi și tulpina, ca în imagine. Eu adaug și puțin ghimbir. Merge foarte bine dimineața și înainte de antrenament (în special sucul de sfeclă roșie). Nu folosesc măr, acela ar fi un suc de fructe.
Pentru cei care se plâng de pierderea fibrelor avem trei vești bune: putem folosi și pulpa rămasă pentru salate, de exemplu. Apoi, nu se pierd chiar atât de multe cum credem, storcătoarele moderne rețin o mare parte din fibre. Și putem include fibre în dieta noastră și din alte surse, mai ales că leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut) sunt foarte bogate iar nucile și semințele fac parte și ele dintre alimentele de toamnă.
Murate
La fel ca în cazul altor legume, fermentația lactică (murarea în saramaură) păstrează foarte bine calitățile și aduce în plus probioticele atât de benefice pentru sănătate. Atenție însă la aportul de apă, orice creștere a cantității de sare trebuie compensată de mai multă apă (și eventual efort fizic pentru transpirație).
Fierte
Pot fi incluse în supe, ciorbe, diverse alte rețete, ideal ar fi să păstrăm și apa în care au fiert. Îmi place mult să le adaug la piureul de cartofi, nu doar pentru culoare, ci și pentru antioxidanți și pentru reducerea concentrației de carbohidrați. De fapt, „borșul” popoarelor slavice din nord este făcut cu astfel de rădăcinoase. Sfecla roșie se găsește și gata preparată, întreagă sau tăiată.
Coapte
Coacerea concentrează foarte bine gustul, mai ales pentru țelină, care funcționează și ca potențiator de aromă natural. Aceste legume coapte pot fi apoi servite ca garnitură, incluse în diverse combinații (salate calde, supe-cremă) sau chiar făcute piure. Vor avea o savoare superioară celor fierte însă trebuie să avem grijă la temperatură, să nu le ardem. Salata de sfeclă coaptă, cu hrean (altă rădăcină) poate însoți carnea, peștele sau alte legume. De exemplu, combinația de somon la cuptor, cu piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean.
Minunată!
Chipsuri
Putem prăji rădăcinoasele ca pe cartofi. În mod cert vor avea mai puține calorii și vor da o diversitate dietei, chiar dacă nu este cea mai sănătoasă metodă de preparare. Aparatele moderne de gătit ne oferă posibilitatea de a "prăji fără ulei". Noi folosim o „friteuză fără ulei”; (air fryer), dar cu câteva mici trucuri. Evident că punem și puțin ulei, dar combinat cu diverse condimente și folosit doar ca o peliculă (din care se mai și scurge în cuvă). Avem și varianta de a le tăia felii foarte subțiri și apoi „usca în cuptor sau desicator. Putem găsi astfel de chipsuri și gata făcute, de preferat în locul celor din cartofi.
Păstrate în condiții corecte de temperatură și umiditate, aceste legume rădăcinoase se mențin proaspete mai multe luni, deci le putem folosi toată iarna, sub diverse forme. Orice cantitate adăugată în dieta noastră va fi un beneficiu, trebuie doar să găsim varianta care ne place cel mai mult.