Pui cu legume
Pui cu legume
O variantă simplă de dietă ar fi “friptură cu salată” sau “pui cu legume”. Avem proteine, fibre, ceva carbohidrați și grăsimi. Automat se duce spre o dietă hiperproteică: ține bine de foame, păstrează masa musculară, ajută la realizarea deficitului caloric. Dacă vara merge foarte bine varianta de friptură cu salată, iarna ne putem îndrepta către legume coapte.
Pui la cuptor
Deja dovezile științifice se adună împotriva frigerii cărnii (grătar). Temperatura e prea mare și se generează cantități semnificative de substanțe cancerigene. Sigur, putem preveni asta într-o oarecare măsură, am explicat în alte articole. Dar o variantă mai simplă și sănătoasă este să facem carnea la cuptor. Puiul se pretează foarte bine, mai ales că putem obține și o supă din el. Eu îl dau bine cu ulei de măsline și condimente, dar pielea va fi îndepărtată, e grăsime inutilă și nu mă ajută cu nimic. Desigur, acolo este mare parte din gust, pentru cine dorește.
Legume
Aveam un dovleac de la o comandă și urma să fac o supă-cremă de dovleac. Am copt dovleac, țelină, ceapă și morcov de diverse culori. Însă la final am decis să merg spre un piure de dovleac și să pun legumele separat. Dacă vrem ceva mai consistent putem adăuga și cartofi. Iese un piure extraordinar, chiar dacă poate avea o culoare mai ciudată.
Pentru cei care cred că legumele își pierd “toate” calitățile (vitamine, minerale, antioxidanți) prin gătire avem o explicație simplă. Antioxidanții sunt cei colorați (beta-caroten, antocianine etc.). Dacă la final legumele sunt colorate, înseamnă că s-au păstrat în cantitate suficientă. Totul este să menținem temperatura medie la cuptor, să nu le ardem. Mineralele sunt minerale, nu pleacă nicăieri. O parte dintre vitamine se vor pierde, însă nu toată cantitatea, mai rămâne. Ba chiar cele liposolubile se asimilează mai bine.
Coacerea dă un gust mult mai puternic decât fierberea, pentru că din aceleași ingrediente ne poate ieși o supă dacă vrem să gătim și mai simplu.
Această masă cred că este mai potrivită seara, carnea de pui se pretează mai bine în acest moment. Se digeră ușor, are un aport mare de triptofan, precursorul serotoninei.