Mese simple
Mese simple
Sunt momente când se impun și rețete simple. Poate suntem pe drum, în excursie sau chiar nu avem timp și ingrediente să gătim o masă serioasă. Nu dorim să recurgem la junk food sau dulciuri în astfel de momente. De aceea e bine să avem în casă câteva conserve, pentru sursa de proteine. Cei mai pretențioși pot ține conserve la borcan: ton, porumb, năut.
Sursa de carbohidrați poate fi pâinea sau orezul, sunt cele mai la îndemână. Pâinea se poate face foarte simplu și în casă. În acest caz recomand să punem în ea diverse alte ingrediente, de la măsline și semințe la ceapă și cartofi sau mălai. Sigur că putem merge mai departe spre mămăligă/porumb, cartofi (fierți sau copți). Iar la proteine spre brânză, ouă fierte, leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut).
Cu ce completăm, când putem?
Legumele proaspete, salatele, nucile și semințele crude pot fi încă un pas spre o masă “normală”, complexă, aproape completă. Mai ales în situații stresante sau de criză este foarte important să susținem sistemul nervos și imunitatea cu un aport mai mare de omega 3 și proteine de calitate.
Aceste mese simple pot fi completate de un “multi” de vitamine și minerale, eventual și grăsimi sănătoase sau aminoacizi/proteine ca supliment. Asta răspunde și la o întrebare eternă: are rost să luăm suplimente? Chiar și cu dieta “ideală”, da. Chiar și cu alimente sănătoase, dacă facem o evaluare săptămânală pentru cei mai mulți dintre oameni vom găsi cel mai probabil un deficit de magneziu, vitamina D, vitamina C, omega 3, zinc. Poate și altele. Sigur că organismul poate supraviețui și fără cantitățile optime de nutrienți și micronutrienți dar cel mai probabil crește riscul de boli și de scurtare prematură a vieții.
Ton cu porumb
Este varianta noastră de urgență pentru copil. Am un ton de calitate, la borcan, în ulei de măsline, de la Rizzoli, merită pentru sănătatea lui. Pentru copii este foarte important aportul de omega 3, ajută la dezvoltarea intelectuală. Ba are chiar și niște vitamina D. Pentru a o îmbogăți putem adăuga ceapă roșie, capere, măsline, frunze de salată. Iese o salată cu ton excelentă.
Câteodată o faceam direct în punga de salată: desfacem punga cu grijă la un capăt, adăugăm porumbul și tonul bine scurse, amestecăm și mâncăm.
Sardine cu orez
Dacă am orez rămas pun pur și simplu o conservă de sardine în ulei de măsline peste el și am tot ce trebuie. Un orez integral are și ceva fibre, așa că nu mai este neapărat necesar să includem legume, dacă nu avem. Orezul simplu poate avea un indice glicemic mare dar ce contează aici este cantiatea totală și combinația cu proteine și grăsimi, care reduce acest impact. Dacă punem și zeamă de lâmăie este și mai bine. Pentru cine vrea mai multe proteine se pot adăuga câteva ouă. Pentru cine vrea doar alimente de origine vegetală se poate folosi lintea de la conservă drept sursă de proteine.
Macrou cu pâine
Aceasta este o variantă de urgență care îmi place și foarte mult la gust, vine cu grăsimile sănătoase, proteinele și carbohidrații complecși. Nu prea are fibre dar putem avea separat o gustare de nuci/semințe sau niște legume mâncate crude (ex. morcovi). Putem alege variante de pâine fără gluten, de secară, cu semințe sau multicereale.
Variantă: sursa de proteine poate fi vegetală, situație în care se rezolvă și cu fibrele. Năutul, mazărea, lintea, fasolea au deja o cantitate seminificativă de fibre.
Iaurt cu fulgi de porumb
Aici se pot adăuga rapid și câteva nuci/semințe crude, diverse tipuri de legume sau plante aromatice (condimente) pentru a îmbunătăți gustul.
Brânză cu pâine
Îi mai facem câteva mici adăugiri de legume sau frunze, în funcție de ce avem disponibil în casă. Aici am folosit mozzarella dar e bună orice brânză avem la dispoziție. În general evit să o folosesc intenționat, tocmai pentru că este cea mai la îndemână variantă și putem ajunge ușor să ne bazăm dieta pe brânză, ceeace, ca adulți, nu ne este tocmai indicat. Dacă este vară găsim și câte o frunză de pătrunjel sau niște ceapă verde. Altfel am pus la bază niște salată iceberg. La final am avut cremă de oțet balsamic dar putem pune orice alt “condiment” avem în casă.
De ce este bine să avem în casă o rezervă de mâncare uscată sau conservată?
Avem mai multe avantaje: protecția față de variațiile de preț și situațiile când nu putem cumpăra mâncare, din diverse motive. Vom avea ceva decent pe masă, o nutriție aproape completă, care ne poate ajuta să ne atingem obiectivele sau pur și simplu să trecem peste câteva zile mai dificile. Vedeți și articolul meu despre “Rezerve de mâncare pentru Apocalipsă”. Când facem cumpărături putem adăuga câte o conservă sau câte o pungă de orez vidat, nu se simte la totalul cheltuielilor dar se vor aduna, în timp, în cămară.
În deplasări țin tot timpul în mașină sau în geantă câteva astfel de conserve și alimente care pot fi mâncate oriunde fără a necesita gătire sau încălzire. Decât să mănânc vreo mizerie mai bine așa, mese simple dar măcar din ingrediente sănătoase. Am trecut de multe ori prin astfel de situații și s-au dovedit cea mai bună soluție.
Am exemplificat exemplele de mese simple cu aceste conserve de calitate deosebită de la Rizzoli, au diverse variante, inclusiv la borcan sau în ulei de măsline, pentru cei mai pretențioși dintre noi.