3 rețete de post, cu năut.
3 rețete cu năut
Avem aici idei pentru 3 rețete cu năut, utile în special pentru post sau diete vegetariene/vegane. Adăugând și bonusul (humus) avem un meniu pentru o zi, dacă vrem să fie “ziua năutului”. Năutul (ca și celelalte leguminoase) este o sursă bună de proteine și fibre. Mai multe studii arată că acestea au beneficii în prevenirea și managementul diabetului și bolilor cardiovasculare. Combinația cu cerealele (orez, paste) duce la echilibrarea profilului de aminoacizi (se completează reciproc).
Pentru cine își dorește, se poate adăuga o carne de pui (la mâncarea de năut cu orez), pește (la pastele cu năut) sau chiar brânză/parmezan, dacă nu există restricții alimentare. Orice alte legume sunt binevenite în toate cele trei rețete. Am luat năut la borcan, de la Alce Nero, bio. La fel sunt pastele și orezul. De la ei găsiți foarte multe produse de calitate, îmi mai plac anghinarea la borcan, oțetul balsamic.
Salată cu năut
Este cea mai simplă rețetă și putem avea o masă sănătoasă foarte rapid. Folosesc un mix de salată gata spălată și tăiată. Câteodată merg și pe iceberg simplu, pentru că îmi permite să dau gust din celelalte ingrediente și condimente). Dar sunt și alte mixuri, pentru toate gusturile.
Ingrediente: mix de salată, năut (scurgem bine lichidul), ulei de măsline, oțet balsamic. Apoi putem adăuga orice ne place: ardei roșu, ceapă (seara), condimente.
Nu necesită preparare termică și este gata în câteva minute.
Paste cu năut
O masă caldă și ușor de făcut, poate fi luată la pachețel sau mâncată imediat, inclusiv după antrenament, la cină. Am ales paste de grâu dur. Nu este nevoie să fie integrale, pentru că avem destule fibre în năut și legume.
Ingrediente: paste, năut, sos de roșii, morcov, ceapă, usturoi, morcov. Dacă avem zucchini, plante aromatice (oregano) sau orice altceva ne place, le putem adăuga.
O metodă simplă de gătit este: fierbem pastele (păstrăm o parte din apă pentru sos), tragem ușor la tigaie în ulei de măsline năutul cu legumele și apoi adăugăm sosul de roșii și condimentele. Desigur, se poate face sosul separat, dacă avem timp și chef.
La final se pot adăuga frunze de plante aromatice, parmezan (dacă nu vrem să fie de post) sau niște fulgi de drojdie inactivată (dă savoare cât și aport de vitamine din grupul B).
Năut cu orez
O altă variantă simplă, la care merge și carne de pui dacă nu suntem în post. Este un prânz pe care îl putem face de seara și lua cu noi la pachețel a doua zi. Dacă este pentru cină putem adăuga niște turmeric la orez. Altfel m-aș duce spre un ras el hanout.
Ingrediente: orez, năut, sos de roșii, bază de supă de legume, ulei de măsline, condimente după preferință.
Fierbem orezul în bază de supă de legume sau chiar într-o supă de oase dacă nu avem restricții (e binevenit niște colagen). Între timp tragem la tigaie năutul cu puțin ulei de măsline și condimente. Se fac imediat, nu ardem, doar încălzim și punem în valoare aromele. Mărim biodisponibilitatea fitonutrienților, nu distrugem valoarea nutritivă. Pot fi adăugate aici și legume de prin frigider, sunt binevenite și ele. Putem asocia o salată simplă, cu ulei de măsline și oțet balsamic.
Baza de supă de legume dă gust și este naturală, fără chimicale, cum sunt și celelalte ingrediente pe care le folosesc.
Bonus: hummus
De ce l-am pus ca “bonus”? Pentru că este foarte ușor de făcut, practic nu necesită gătire, doar să punem în blender ingredientele. Și îl facem atât de fin cât avem răbdare.
Ingrediente: năut (păstrăm și zeama din borcan), tahina (pastă de susan), zeamă de lămâie, puțin usturoi, condimente după preferință (în general “arăbești”). Eu mai pun și puțin ulei de măsline cu gust puternic, îi dă o notă mai specială. Dacă nu avem pastă de susan merge și fără, iese ca o fasole bătută. La un blender bun se poate pune și susanul crud sau chiar făcut pastă în casă (în mojar).
Este o sursă de proteine foarte bună pentru micul dejun în post, se combină foarte bine cu o lipie pe care să o încălzim rapid în cuptor.
Concluzii
Putem prepara foarte rapid și sănătos rețete cu năut și mese de post, din ingrediente de calitate, cu care ajungem la o nutriție aproape completă. Mulțumesc Mico Total Distribution pentru aceste produse deosebite de la Alce Nero. Le găsiți inclusiv pe Freshful.