Salată cu sardine și fasole
Salată cu sardine și fasole
O salată cu sardine și fasole poate suna ciudat dar am observat cum salata de ton cu fasole roșie a fost foarte populară, așa că am îndrăznit. Are și beneficii nutriționale, deci o logică. Altfel, mâncând prin Italia și discutând cu italieni am aflat că pentru ei peștele cu leguminoasele reprezintă o combinație normală.
Ingredientele se văd în imagine: sardine, mix de salată, fasole, oțet balsamic (pentru salată și fasole), lămâie (pentru sardine). Seara merge foarte bine și ceapa roșie.
Sardine
Această variantă întreagă reprezintă cea mai densă sursă de nutrienți marini. De la proteine și minerale (calciu, zinc, fier, fosfor) la vitamine (A, D) și omega 3. Uleiul de măsline reprezintă și el un bonus. Reprezintă și o rezervă de urgență, fiind ușor de stocat și apoi de inclus în diverse rețete sau chiar mâncate direct.
Metale grele și contaminanți
Chiar dacă am ales o conservă de sardine de calitate există tot timpul suspiciunea privind metalele grele (mercur) și alți contaminanți. Peștii mici (cum avem aici) au oricum un nivel mai scăzut, în mod natural (nu apucă să acumuleze poluanți din apă). Aici intervin fibrele din leguminoase și salată: se leagă de o parte dintre acești contaminanți și ii elimină direct sau cu bila ca intermediar.
Oțetul balsamic
Are avantaje față de mult-lăudatul oțet de cidru de mere (apple cider vinegar) prin aportul de antioxidanți din struguri. Dar trebuie să fim atenți la lista de ingrediente pentru că multe variante de oțet așa-zis balsamic au diverși aditivi, nu sunt naturale. Altfel, cantitatea infimă de zahăr nu face diferența.
Am un articol dedicat oțetului și beneficiilor sale pentru slăbire, diabetici, sportivi. Cu argumentele științifice, scris în 2017 (cu 8 ani în urmă) dar la fel de valabil. Ba chiar mai valabil, între timp subiectul fiind cercetat mai în amănunt și confirmându-se efectele sale.