Sosuri pentru carne și grătar
Sosuri pentru carne și grătar
Un grătar sau o friptură la cuptor nu sunt complete fără acel element care leagă totul: sosul. Poate fi dulce, picant, afumat sau ușor acrișor – dar întotdeauna trebuie să se potrivească cu preparatul. Sosul poate fi folosit în două moduri: pentru marinare, înainte de preparare, sau adăugat după ce carnea e gătită. Fiecare abordare are avantajele ei și poate transforma complet experiența gustativă.
Cele mai folosite sosuri
Fiecare avem tipul de sos preferat, poate fi cumpărat (se găsesc acum multe variante cu ingrediente decente) sau le putem face pe cont propriu. Trebuie să fim atenți la conținutul de sare și restul ingredientelor, în special sursa de grăsime (ulei) și cea de acid (oțet, lămâie, iaurt).
Sosuri de grătar (barbecue): în general dense, cu arome dulci/iuți, afumate sau nu clasic (coaste de porc, piept de pui, pulpe, ceafă de porc, cârnați, cartofi copți, porumb la grătar, salată de varză, vinete, dovlecei, ardei copți).
Sosuri cu miere și muștar, folosite și la marinare. Muștarul are efecte antioxidante, este binevenit, dar mare grijă la lista de ingrediente (copănele de pui, piept de curcan, cotlet de porc, morcovi copți, cartofi dulci, conopidă la cuptor, salată verde, crutoane, semințe).
Sosuri verzi, cu usturoi/ceapă, pătrunjel (tip chimichurri, folosite la mușchi de vită, antricot, berbecut, pește alb, dovlecei, vinete, sparanghel, cartofi natur, pâine integrală prăjită).
Sosuri de iaurt, mai ușoare, folosite și la marinare. Pot include și castraveți murați și se potrivesc cu piept de pui, curcan, pește alb, kebab, castraveți, morcovi, varză albă, ardei gras, lipii calde, orez, quinoa.
Sosuri de usturoi, în bază de iaurt, ulei, cu diferite alte ingrediente, cum ar fi oțetul (friptură de porc, vită, pui, ciuperci la grătar, ardei copți, cartofi la cuptor, salată de roșii).
Sosurile de maioneză, cu gălbenuș, se pot face ușor și acasă cu ou fiert (burgeri de vită, sandwich-uri, ouă fierte, salată coleslaw, salată de cartofi, cartofi la cuptor, bastonașe de legume crude).
Sosurile asiatice (sos de soia, sos teriyaki, hoisin sau curry, masala), surse puternice de gust savuros, umami. Mai noi în bucătăria locală dar câștigă teren pentru piept de pui, carne de vită marinată, porc, pește, broccoli, edamame, ciuperci, ceapă verde, orez basmati, tăiței de orez sau soba
Sosurile mexicane, picante, cu bază de ardei iute, din ce în ce mai populare și la noi în carne tocată, pui la grătar, coaste, porumb fiert, avocado, roșii, tortilla, orez cu fasole roșie.
Pentru cei care caută o aromă autentică americană, am descoperit aceste două variante excelente, disponibile acum și în România, pe care le-am primit spre testare și cu care am gătit. Le găsiți și pe eMAG (click aici pentru a comanda), sunt cu adevărat deosebite.
Jack Daniel’s Sweet & Spicy BBQ Sauce – ideal pentru coaste la cuptor sau grătar. Îmbină dulceața cu un pic de iuțeală și un fundal subtil de whiskey. Se poate folosi ca marinadă finală, în ultimele 10 minute de coacere, pentru glazurare. Pentru asta ideal este să folosim o pensulă.
Jack Daniel’s Honey BBQ Sauce – perfect pentru copănele sau piept de pui, preparate lent în cuptor. Dulceața mierii caramelizează ușor și creează o crustă delicioasă. Se adaugă după ce puiul e gătit, direct în farfurie sau în ultimele minute de cuptor, la temperatură scăzută.
Ambele sosuri pentru carne sunt fierte lent (“kettle cooked”) și au o textură care aderă frumos la carne fără să curgă în farfurie. Pot fi combinate și cu sosuri acide (oțet balsamic, zeamă de lămâie) pentru un contrast interesant.
Întotdeauna salată lângă grătar
Lângă orice carne trebuie să existe o salată simplă, dar bine făcută. Recomand mixuri de frunze verzi, varză roșie, morcov și ceapă roșie, peste care adăugăm ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic.
Uleiul de măsline aduce grăsimi mononesaturate și antioxidanți (polifenoli), esențiali pentru sănătatea cardiovasculară. Oțetul balsamic ajută digestia, reglează glicemia și susține microbiomul intestinal.
Concluzii
Sosul nu e dușmanul sănătății dacă e folosit inteligent. Nu aduce doar calorii în plus ci și gust, antioxidanți și alți nutrienți utili.
Alege variante curate de sosuri pentru carne, cu cât mai puține chimicale, apoi combină-le cu legume și fibre alături de carne. Putem face și pe cont propriu sosuri ușoare, cu ingredientele preferate dar adevărul este că asta consumă foarte mult timp și cei mai mulți dintre noi vom folosi variante gata preparate, important este să alegem în cunoștință de cauză.