Ce mai mananc?
Avand in vedere ca am devenit cunoscut in calitate de “nutritionist” si spuneam pe undeva ca esenta unei diete consta in ce ai mancat ieri, iata cam ce mai mananc in ultima vreme. Beneficiez si de amabilitatea partenerei mele care gateste din ce in ce mai bine.
Un mic dejun pe litoralul romanesc, cu ou, cascaval, salam, masline, pastrama de piept de pui, putin mustar si niste salata de morcov cu telina. Avand in vedere ca mananc acest tip de carne procesata mai rar de o data pe saptamana, am preferat varianta asta celei cu cereale sau alte porcarii pline de carbohidrati dar goale de valoare nutritiva.
Prefer sa mananc oua ochiuri la micul dejun pentru ca sunt usor de facut si am o sursa de oua de tara, gaini crescute natural, fara “concentrate” sau alte porcarii. Am vazut cu ochii mei cum una dintre gaini manca o rama si cum alta era alergata de cocos.
Azi am mancat de dimineata o salata excelenta din macrou, maioneza, masline, ceapa. Macroul era afumat, de la Supermarket, din pacate alta sursa nu am, am incercat sa-l curat cat mai bine de partile expuse la fum. Am luat si niste enzime, ceea ce a facut digestia mai rapida si mirosul de ceapa (sper ca) nu s-a simtit la birou. Macroul este foarte gustos si are mai multa grasime decat alti pesti, facandu-l un fel de campion in acest domeniu.
Pentru pretul pe care il platesti, macroul este unul dintre cele mai hranitoare alimente si imi aduce aminte de copilarie.
Cand ajung la un restaurant bun mai incerc si fructe de mare chiar daca regula ar fi sa fie puse in oala la fiert cat sunt inca vii. Pana o sa ma mut pe malul unei mari calde, raman la aceasta varianta de compromis, dar foarte gustoasa:
Din nou, destul de multa sare si somonul afumat, dar daca asta se intampla doar ocazional nu este o crima.
Dupa antrenament sau dupa o zi stresanta poate ai nevoie si de niste carbohidrati, pe langa o carne de vita facuta la cuptor, frageda si delicioasa, insotita de broccoli:
Cartofii nu sunt chiar preferatii mei, dar acest piure a fost delicios, facut cu unt. Langa era si o salata din iaurt gras, usturoi, castraveti. Mi se intampla sa mananc si cartofi, poate o data pe luna. Desi multi au ras de articolul despre carne si legume, eu voi continua sa mananc intai carnea goala si apoi legumele, asigurand astfel o digestie optima.
De preferat este ca alaturi de carne sa fie legume si sosurile sa fie facute fara faina:
Adineauri tocmai am mancat niste muschi de vita cu avocado si brie, nu i-am facut poza pentru ca mi se pare cateodata jenant sa fac poze cand sunt intr-un restaurant, mai ales cand sunt intr-o discutie cu proprietarul de acolo.
Precizez ca nu am un program anume pentru micul dejun sau mesele de peste zi ci mananc ce am chef si ce am disponibil in fiecare moment. Cand sunt foarte grabit dimineata imi iau suplimentele cu niste iaurt bio in care adaug gelatina, lecitina lichida si vitamina D.
Cam de 5 ori pe saptamana mananc si la restaurant, in general feluri mai greu de preparat acasa: vita, oaie, specialitati traditionale din orientul mijlociu sau indepartat. Se mai intampla sa mananc si cate o specialitate americana, dar incerc sa nu fie prajeala sau carne tocata, cartofi prajiti sau popcorn. O descoperire interesanta a fost si Caru’ cu bere, unde au un somon salbatic garnisit cu spanat si smantana excelent. De cate ori ajung pe la munte(prea rar in ultima vreme) incerc sa mananc vanat(urs, caprioara, mistret).
Avand in vedere ca am inceput antrenamentele si nu folosesc drept suplimente proteice decat Amino Fuel dupa antrenament si cateodata tablete de ficat deshidratat si aminoacizi in timpul zilei, necesarul de proteine incerc sa mi-l asigur din carne rosie, peste, lactate fermentate, nuci, alune, seminte, mazare, naut. Am incercat si suplimentul cu pudra de soia fermentata, dar soia nu este pentru mine. Cand e o zi mai nebuna la birou si chiar nu am timp sa mananc, suplimentez cu cate un baton VPX, care practic nu are surse semnificative de carbohidrati, in schimb are proteine de calitate, grasimi sanatoase si fibre.
Continui sa iau o gama destul de larga de suplimente: Omega 3, CLA, ZMA, Acidophillus cu Bifidus, Saw Palmetto(protectia prostatei), Amino Fuel(dupa antrenament), creatina(Cell Mass de la BSN) inainte de antrenament, detoxifiant pentru ficat, carnitina, vitamina D, lecitina lichida, Immune Renew, Air Defense, Animal Pak, Animal Flex . Cred ca e timpul sa completez cu niste antioxidanti, Cuts II si poate glutamina. Sunt foarte tentat de Anabol 5 de la Nutrex, dar cand am vazut ca nu ma mai incap camasile la umeri si la maneci cred ca o sa mai astept.
De 5 ori pe saptamana la restaurant ? Oho…o duci bine… din pacate nu toti ne permitem sa mancam asa des la restaurant.
Mananc la restaurant mai mult de nevoie, pentru ca pur si simplu nu am timp. Pentru mine este una dintre putinele metode de relaxare, avand in vedere ca zilelel cu 12-14 ore la munca si sambete seara la birou sunt frecvente. Alte cheltuieli “de lux” nu prea am. Nu am avut niciodata ca tel in viata sa mananc la restaurant, ba din contra. Totusi, in zona unde lucrez(asa-zisul Centru Istoric) am norocul sa fie multe restaurante bune si sa fie mai convenabil pentru mine asa. Ideea era ca se poate manca relativ sanatos si “de regim” si la restaurant. Nu te obliga nimeni sa iti umfli matul cu paste, pizze si cartofi prajiti.
cred ca acele bucati de salam nu isi au locul in pozele de mai sus 😛
Tocmai asta spuneam, ca si acele bucati de salam au un loc foarte bine determinat acolo.
Sunt diverse tipuri de salam, diverse tipuri de dieta, diverse tipuri de oameni. Faptul ca ai identificat intr-o poza un aliment pe care de obicei il evitam, dar nu ai o vedere de ansamblu arata ca ar trebui sa incerci sa intelegi mai mult inainte sa ne spui ce crezi.
12-14 ore e greu…am simtit si pe pielea mea.
Mai lucrezi si altceva pe langa consultanta si magazinul de suplimente ?
Nu mai lucrez consultanta de ceva vreme deja.
Cristi, ce parere ai de lacatele de capra? atat cele Bio din import (in special elvetiene) cat si cele romanesti. Mie-mi plac mult ca si gust, aroma..:)
Lactatele de capra sunt si in meniul meu: cascaval, iaurt, dar incerc sa le tin la minim. Nu cred ca e o diferenta atat de mare fata de cele clasice, oricat ne-ar indemna producatorii sa credem. Intr-adevar, pot fi “bio”, dar nu stim cu adevarat ce inseamna asta pentru corpul nostru.
Cristi, care e opinia ta despre Anabol 5 ? Cunosti pe cineva care a avut experiente pozitive cu produsul?
da… oualele alea nu sunt bune ca sunt prajite :), si ce e prajit nu e recomandat
Pozele de ce nu le pui pe site la o rezolutie mai mare? Ca nu prea se vad destul de bine la rezolutia asta
Pastrama oare avea monoglutamat de sodiu? Eu incerc sa gasesc carne (semi) procesata cand nu am timp sa-mi fac de mancare, dar nu prea gasesc nimic fara acest aditiv…
Repeta dupa mine: ficat de cod, ficat de cod :))))
Misto ce mananci. N-ar strica mai mult peste cred, cel putin dupa gusturile mele (eu bag zilnic macar o portie de sardine/somon/ficat de cod).
Am gasit multe mezeluri fara MSG, dar au nitriti, e ceva obisnuit, cateodata nu ai cum sa te feresti de ele, dar de viata tot trebuie sa te bucuri.
Ochiurile NU erau arse, ochiurile facute dupa metoda descrisa aici pe blog NU intra la “prajeli”, cred ca am scris asta de vreo 100 de ori, dar va grabiti sa puneti comentarii inainte sa stim despre ce vorbim.
https://www.cristianmargarit.ro/2007/10/dieta/oua-ochiuri
Ficatul de cod nu arata foarte apetisant, nu am considerat ca are rost sa sperii lumea cu pozele :).
Cristi, macroul inghetat e superior celui afumat?
Da, macroul congelat ar trebui sa fie mai bun pentru ca ti-l prepari cum vrei. In general, afumaturile ar trebui evitate. Avantajul este ca si daca mananci afumaturi, dar asociate cu alimente care contin antioxidanti, acele substante daunatoare din fum sunt neutralizate.
“Sunt foarte tentat de Anabol 5 de la Nutrex, dar cand am vazut ca nu ma mai incap camasile la umeri si la maneci cred ca o sa mai astept”
Ce parere ai despre Anabol 5? Este OK pentru organism? pentru sanatate?
Ce legatura are intrebarea ta cu acest mesaj?
Discutiile se face pe forum, unde este si un thread despre Anabol 5: http://forum.getfit.ro/showthread.php?t=9029
Nu este o gama poate putin prea mare de suplimente? Le iei in dozele clasice (cele recomandate de producator) sau doze reduse, la intervale diferite, in zile/saptamani diferite si schimbate in anumite cicluri?
De ce ar fi o gama prea mare? Doar pentru ca sunt in numar mare? Ia fiecare supliment in parte si spune-mi tu ce consideri ca este in plus.
Pe de alta parte, am precizat ca le folosesc in corelatie cu ce mananc, daca, de exemplu, intr-o zi nu mananc peste deloc, voi lua mai mult Omega 3.
Nu, e ok daca faci o legatura intre dozaj si alimentatia dintr-o anume zi. Eram curios daca ai o doza clasica pentru fiecare supliment sau variaza in functie de alti factori (alimentatie, metabolism propriu, tip de antrenament, sezon etc.)
Da Paul, mai explica-mi… plus ca mai e un aspect: nu mi-as permite dpdv financiar sa iau toate suplimentele pe care le doresc.