Paste si lapte de soia
Priveam siderat duminica dimineata la tv cum o realizatoare de emisiuni de fitness si dieta intoxica audienta cu paste si soia. Nu numai ca sustinea ca “pastele nu ingrasa” ci chiar le recomanda la cina.
Pentru cei care au deschis mai tarziu televizoarele istoriei, cerealele si soia sunt mai degraba furaje decat hrana pentru oameni. Sunt alimente care au facut posibila evolutia societatii, in sensul ca s-au putut dezvolta imperii, purta razboaie si, in final, distruge planeta.
Despre soia am mai scris destul si deja e o lupta cu morile de vant impotriva vanzatorilor de soia. Ca orice produs ieftin(cu valoare adaugata mare) soia beneficiaza de foarte multa reclama. Beneficiaza, de asemenea, de tehnologii avansate care permit ascunderea ei in mai toate alimentele procesate, de la paine la “lapte” si de la mezeluri la dulciuri. Transformarea ei din furaj pentru animale in “aliment” a reprezentat un pas important pentru industria alimentara. Evident, pentru oricine a mai citit cate ceva, e bine stiut ca asiaticii consumau soia fermentata(pana la un an de zile) sau preparata dupa metode speciale, cu care prelucrarile din zilele noastre au o prea mica legatura. Am incercat o perioada un supliment cu soia fermentata, cu calciu adaugat, beta glucani, enzime si probiotice. Se pare ca e ceva mai buna, deci daca nu te poti desparti de scumpa ta soia sau crezi ca iti ajuta sanatatea, macar incearca o varianta mai sanatoasa.

E o pudra foarte fina, usor de amestecat cu apa, eu o amestecam cu o varianta de cacao solubila, organica.
Acum ceva vreme am mai scris cate ceva despre soia: Soia. Otrava sau aliment si Soia.
Hai sa vedem cum sta treaba cu pastele. Mananc si eu poate de 1-2 ori pe an, cand situatia o impune(nu am altceva si deja nu pot sta nemancat cu zilele). Am inceput sa am o repulsie fata de paste pe la 14 ani, cand spunea cineva pe la TV ca pastele sunt doar amidon si gluten, fara alti nutrienti care sa merite mentionati. Am aflat atunci si despre lapte dar dupa ce ti se baga atatia ani in cap ca “laptele contine calciu si e bun”, e foarte greu sa vezi realitatea(ca nu ai de ce sa consumi laptele unui alt animal).
Pastele sunt calorii goale. Energie ieftina si atat.
Pentru o persoana cu un genetic bun si efort fizic intens, pastele pot fi o sursa de energie, chiar daca nu cea mai buna. Pentru oamenii sedentari sau semisedentari(sa nu iti imaginezi ca daca mergi de 2-3 ori pe saptamana la sala te incadrezi la “efort fizic intens”) pastele au o mare problema: aduc foarte multa energie, dar fara alti nutrienti esentiali. Energie care ori este arsa ori este stocata. De asemenea, aportul de carbohidrati cu IG mare va determina mutarea metabolismului din modul de ardere a grasimilor spre modul de stocare a grasimilor.
Pastele “integrale” sau “de orez” sunt practic identice cu cele albe. Diferentele sunt infime din punct de vedere energetic si nu merita mentionate.
Daca totusi vrei sa mananci paste, fa-o dupa un antrenament intens. Este poate singurul moment cand raul facut de ele este minimizat. Incearca sa gasesti unele cat mai putin procesate, daca este posibil din alte cereale decat graul.

Eu stiu ca italienii mananca toata ziua paste si nu-s grasi, si am inteles ca ar fi sanatoase.
Eu cat am stat la o familie de italieni in Italia nu am vazut pe nici unul mancand paste, ba chiar fiul era culturist si manca “de regim”. Deci cred ca in rationamentul tau s-a strecurat o eroare. BMI-ul mediu in Italia, chiar daca este mai mic decat in alte tari, nu difera semnificativ fata de media europeana. Deci, in medie, toti suntem la fel de grasi. Tu ce BMI ai?
Exemplu clar, de fiecare data cand se spune ceva inteligent si documentat, vine altcineva si spune “cine spune ca tigarile sunt rele, bunicul meu a fumat toata viata”, “hai ma ca fructele nu ingrasa”…etc etc, doar pt ca “a auzit” altfel. Iar italienii nu sunt toti niste supli, femeile lor cel putin, chiar nu sunt tipele frumoase pe care le vedeam pe RaiUno. Ai uitat poate, sa mai spui ca ar fi si varianta de paste integrale…poate cu foarte putin mai sanatoase fata de cele normale :))
Sunt mituri nationale astea…sau cu pizza mai era, francezii cu cartofi prajiti,branza,etc, asiaticii cu alge, dar astea sunt specialitati specifice, nu mancarea de zi cu zi, ma intelegi? Eu unul nu privesc cu bine soia… proteina din soia folosita de mine m-a adus un pic spre ginecomastie si am eliminat-o din dieta. Abia apoi am citit n articole referitoare la aceasta problema. Desigur sunt si contraexemple… un prieten de-al meu de la sala face fitness de 7 ani in care a luat doar proteine de soia izolate de la firma aia romaneasca cu R (stiti voi care) si nu a patit nimic rau, si doar crestere. Imi place tofu in schimb, si asa din an in paste o bucatita ma indoiesc ca are vreun efect negativ. Am vazut ca ciclistii inainte de competitie consuma destul de multe paste, energie ieftina, cum a spus si Cristi.
Italienii nu mananca o tona de paste, asta mancam noi.
La ei cand comanzi paste de obicei primesti putine paste iar in rest sunt amestecuri de branza si carne de pui bine preparate si gustoase.
Pizza de asemenea daca o mananci intr-o pizzerie mai “high class” la ei vei vedea ca blatul este foarte subtire, componenta de pe blat din branza/carne/legume sunt ce conteaza. 🙂
Proteina de soia desi e cam de rahat e foarte gustoasa, mult mai gustoasa mi s-a parut decat tot ce e din lapte sau ou…pacat. 🙂
De fapt pastele sunt inventate de chinezi( http://wiki.answers.com/Q/Who_invented_pasta_and_why )… dar ma rog, persoane ca “andreea” se grabesc sa arunce in public orice rebut intelectual, fara sa faca o minima documentare sau sa incerce sa puna neuronul la treaba.
Din cauza alimentelor procesate si globalizarii(atat a productiei cat si a consumului) deja teorii de genul “chinezii bla bla sau francezii asa si pe dincolo”, poate valabile acum 50 de ani, sunt o gluma in zilele noastre. Si chiar daca am trai acum 50 de ani si ar fi valabile: noi nu suntem nici italieni, nici francezi, nici chinezi, nici americani. Exista totusi un oarecare specific al bucatariei noastre, cu partile ei bune si rele.
Un alt aspect: alimentele ieftine, gen paste, soia, orez, cartofi nu sunt folosite doar din cauza saraciei. Cel mai mult sunt folosite din cauza lenei si ignorantei.
Am scris despre asta acum ceva vreme: https://www.cristianmargarit.ro/2009/02/dieta/mancare-de-5-stele-plus