Carnea de porc e sanatoasa?
Porcul este un animal care merita respectul nostru. Porcul hraneste foarte multi oameni. Porcul este destept, are simturi ascutite si este foarte adaptabil, atat la mediul de viata cat si la modul de alimentatie. Omul este animalul care isi bate joc de porc.
Am dat si o tura prin padure, fragi si mure nu mai erau, dar am vazut cel mai bio-organic-ecologic purcelus. Purcelusul care rama prin padure. Asa da. Nu pot decat sa imi imaginez ce jambon iese din el la anul. Daca e hranit natural porcul creste mai greu si are mai putina grasime. Acea carne si acea grasime nu contin prea multe substante daunatoare, ca in cazul porcilor umflati cu nutreturi speciale, antibiotice, hormoni si alte porcarii.
In ultimii ani porcul este pus la zid si pe la noi. Inteleg ca in zonele calde sa fie interzis chiar si prin religie. Dar la noi, unde avem de trecut ierni ceva mai serioase, grasimea animala este de mare ajutor.
Acum iar, inteleg sa pui la zid mezelurile, dar de ce sa nu mananc o fripturica la cuptor, niste pastrama, un ciolan tinut rumenit 12 ore sau niste slaninuta? Chiar si carnatii uscati sunt plini de proteine de calitate si energie. Povestea cu “saturatele sunt rele” a fost depasita. Se accepta acum ca grasimile saturate si animale sunt chiar benefice in proportia corecta.
Inteleg sa punem cu totii la zid prajeala, dar alte metode de preparare a carnii si grasimilor sunt mult mai sanatoase.
O alta problema serioasa este asocierea carnii si grasimilor animale cu surse de carbohidrati. Adica paine, mamaliga, cartofi, paste sau chiar mai rau, zahar. Aici este adevarata problema, nu in consumul de carne de porc. Da, ar trebui sa mananci carnea goala sau cel mult insotita de legume. Aici e problema: cum renunti la paine. Si, evident, la alcool.
Si pana la urma ajungem la cantitati… una e sa mananci juma’ de kil sau 12 mici la o masa si alta e sa mananci 100-150 de carne(din diverse surse) pe zi, care iti aduce proteine de calitate(inclusiv colagen, pentru piele si articulatii), minerale pretioase si vitamine usor asimilabile.
Noi date oferite de diverse zone ale medicinei spun ca porcul, fiind foarte apropiat de om din punct de vedere genetic ar provoca prin consumul carnii sale anumite reactii alergice. Aici intervine digestia. Daca ai o digestie buna si mananci o cantitate mica de carne, fara a o asocia cu cartofi, paine, orez sau altceva, atunci proteinele vor fi descompuse suficient de mult iar acele parti alergenice nu se vor mai asimila, ci vor fi distruse. Daca stai prost cu digestia sau intestinele tale permit trecerea unor molecule mai mari decat ar trebui (leaky gut syndrome), atunci foloseste enzime proteolitice la fiecare masa.
Deci conteaza cum a fost crescut animalul, cum a fost preparata carnea, cat mananci, cand mananci, cu ce asociezi carnea de porc. Problema e putin mai complicata decat a afirma din varful buzelor ca “porcul ingrasa” sau ca la dieta trebuie sa elimini porcul. De fapt da, la o dieta trebuie eliminat porcul. Din tine.