Oul discordiei
3, 2, 1, 0… cum zicea un cunoscut om politic acum cativa ani sa il cautam la oua, acum noi cautam ouale la cifra.
Sa fie clar: de multisor mancam oua de la gaini crescute in baterii. Doar cei care au rude la tara sau o sursa de oua au mancat altceva. Si in mancarurile gata cumparate sau din restaurante sa nu ne imaginam ca erau oua organice-bio-eco-bull-shit. Nu. Erau tot oua “cu cifra 3”, chiar daca pe vremea aia nu ii obliga nimeni sa scrie cifre si coduri pe ele. Pentru ca erau cele mai ieftine si se gaseau peste tot. Cam toti am crescut si am mancat astfel de oua. Deci nu am murit de la ele si nici nu este o urgenta majora excluderea lor totala din alimentatie.
Totusi, pe termen mediu si lung ar trebui sa ne fie mila intai de noi, nu de gaini. Multi dintre noi mancam si gaina cu totul deci mi se pare o ipocrizie sa spui ca vrei oua de la gaini crescute “uman”. Uman este sa mancam alte animale si chiar sa ne mancam intre noi cand situatia o impune. Asta e mosternirea, asa am ajuns aici, chiar daca azi putem alege altceva la adapostul civilizatiei si evolutiei.
Sa revenim la ouale noastre. Avem cateva aspecte:
1. animalul care face oul: gaini selectionate genetic pentru a produce oua mai mari si mai multe.
2. hrana acelui animal: iarba, rame si larve, insecte, seminte, pamant sau cereale+ soia+ hormoni si antibiotice.
3. modul de viata: spatiul, bioritmul, stress-ul. La asta se refera cifra. La modul cum traiesc gainile. Nu ne spune prea multe lucruri despre ce mananca gainile sau ce chimicale sunt folosite.
4. chimicalele: medicamentela administrate direct gainilor (antibiotice, hormoni), chimicalele din furaje (de la pesticide pana la conservanti).
Devine deci evident ca oul produs de o gaina care oua la cateva zile, scurma prin pamant, mananca insecte, este expusa la lumina solara (vitamina D) si este prinsa de cocos este cu totul altceva decat oul produs de o gaina care se oua de doua ori pe zi (pacalita cu lumina ambientala), nu vede lumina zilei si este hranita cu cereale si antibiotice.
Paradoxul apare ca desi cele “industriale” sunt mult mai ieftin de produs totusi putem gasi oua “de la tara” la un pret mai mic, creand iluzia ca cele sanatoase ar fi mai ieftine. Din contra, daca luam in calcul adaosurile intermediarilor si s-ar respecta regulile esentiale de siguranta alimentara si s-ar pune la socoteala costurile invizibile sau ascunse, un ou adevarat costa mult mai mult decat unul produs “in baterie”.
In diverse discutii despre suplimente si vitamine/minerale, eu am mai atras atentia ca alimentele produse industrial pur si simplu nu contin nutrientii “din tabele” sau cei presupusi de noi, ba din contra, continutul nutritiv poate fi semnificativ diferit. Discutia era, la acel moment, despre fructe si legume, dar iata ca deja exista un scandal despre oua si probabil vor urma si altele.
Acum, eu inteleg foarte bine ca trebuie atrasa atentia asupra sigurantei alimentare si sanatatii. Totusi, ce avem de facut acum, trebuie sa platim mai mult pentru oua cu cifre mai mici, de import, sau sa invatam sa producem mancare mai sanatoasa pe cont propriu? E normal sa respecti niste reguli facute de altii daca ele te lasa in fundul gol si chiar cu burta goala? Pentru ca da, tot scandalul are legatura cu faptul ca din 2012 acest tip de oua vor fi interzise pe piata europeana.
Frustrarea e cu atat mai mare cu cat pur si simplu nu gasesti decat “3” in toate magazinele. Inteleg sa faci un astfel de scandal si sa bati apa in piua cand ai o alternativa la indemana, nu cand ea e prea indepartata pentru a fi adoptata de cei care inteleg necesitatea unei alimentatii sanatoase si sustenabile din punct de vedere ecologic.