RSS-icon
Acasa » Dieta » Ce am cu cerealele?

Comentarii

Ce am cu cerealele? — 6 comentarii

  1. Aceeasi discutie poate fi extinsa si in cadrul legumelor si fructelor a caror calitate este voit degradata in folosul aspectelor comerciale (forma, culoare, textura). In conditiile actuale e aproape imposibil de a avea produse “curate”, fara toxine sau hormoni. Cum, pentru majoritatea dintre noi, alimentarea se face din supermarketuri (chiar si pe tarabe, sub pretextul de “marfa de producator”, cumperi aceleasi produse ca si din supermarket) apare intrebarea de baraj, care de multe ori te dezarmeaza:”Cumperi sau nu? un produs cu vitamine/minerale/nutrienti dar si toxine/hromoni/alte porcarii”.
    Daca, nu ai avea o sursa de incredere pentru alimente, tu ce ai face Cristi? ai cumpara fructe/legume pentru vitamine, stiid ca sunt coapte pe vapor, sau ai deveni dependent de suplimente?

    • Lucurile sunt foarte simple:
      1. aleg alimentele care imi ofera cei mai multi nutrienti cu cele mai putine toxine
      2. cand nu am “de la tara” iau bio, cand nu am nici bio iau normale.
      3. completez cu suplimente.
      Deci elementele nu se exclud, ci lucreaza impreuna.

      Totusi, faci o presupunere gresita, aceea ca legumele si fructele crescute in vata si coapte la bec ar avea vitamine si minerale “ca in tabele”.

    • Germinarea are efecte diferite in functie de samanta germinata. Personal prefer sa evit graul sub toate formele sale, inclusiv cea germinata. Dupa cunostintele mele consumul de grau germiat este foarte redus, deci nu il vad ca pe un mod viabil de alimentatie.

  2. Daca a venit vorba de cereale parerea mea este ca nu se consuma prea multe ci dimpotriva PREA PUTINE ! – ( ideal intre 30 – 40 % !) , insa ma refer bineinteles la CEREALE ADEVARATE si INTEGRALE !!
    Painea alba obisnuita cu apectul miezului ca de burete ( gauri mici si uniforme) impreuna cu macaroanele simple nu sunt decat subproduse din faina de grau cam devalorizata si dezechilibrata din punct de vedere nutritiv !
    Nu trebuie uitat ca pana se ajunge la faina alba s-a renuntat deja la 2-3 elemente importante, care sunt : germenii , grisul si taratele !!
    De asemenea trebuie tinut cont si de specia de grau din care se obtin produsele de panificatie , de obicei graul comun si dur ( Triticum vulgare si durum ), insa , exista o specie mult mai valoroasa in ce priveste continutul de vitamine si minerale , care este graul spelta ( Triticum spelta ), acesta ar trebui preferat pt consumul uman (deocamdata doar in magazinele naturiste inteleg ) ! In mod sigur din acesta mancau soldatii romani in lungile lor marsuri lor prin lume si nu cel modificat genetic pt a rezista la boli si daunatori de care avem parte noi astazi ! Dar !..sa nu-l maniem pe Dumnezeu totusi !!
    Consumul de paine alba se poate echilibra foarte usor prin alternarea cu paine de secara si graham , grau fiert (traditionala coliva !) , gris , orz , ovaz , hrisca , mei ..

    Mai aduc un argument mai paleo ..asa ! 🙂
    Am vazut nu demult pe discovery un documentar despre viata unor triburi africane uitate de dumnezeu pe langa niste jungle , traind in adaposturi din materiale naturale si departe de orice influenta a civilizatiei ! Ocupatia principala a barbatilor era vanatoarea , cu arcul si sulita ca si acum mii sau zeci de mii de ani (!?), iar a femeilor .. surpriza !!? , toata ziulica nu faceau altceva decat sa macine manual pe niste pietre , sorg , o specie locala de cereala !
    Deci nici chiar acesti oameni asa-zis primitivi , naturali zic eu , nu se bazeaza doar pe vanat – care poate sa fie sau nu, dupa noroc – si nici pe putinele legumele sau radacini comestibile care se gasesc in zona lor !

    Deci mancati cereale cat mai diversificate ! Nu se intampla nimic rau , din contra !
    Cerealele incoltite ( grau , orz – incoltite ) sunt chiar vindecatoare in multe afectiuni !

    Voie buna ! Ma inclin !

    • Diferentele intre diversele tipuri de cereale sunt minime, deci mi se pare irelevant ca e vulgare, spelta sau altceva. Mananca cele doua tipuri si ia-ti glicemia, apoi poti sa iti dai cu parerea.
      Cerealele integrale contin si toxine, antinutrienti, gluten. Deci, de multe ori sunt mai sanatoase cele procesate.
      Iar a te pronunta ce este “ideal” intr-o dieta mi se pare un demers prea temerar avand in vedere nivelul tau de informare.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>