Ce am cu cerealele?
Omul, ca fiinta, are o vechime estimata de 200.000-2.000.000 de ani. Desi se descopera in ADN-ul nostru diverse bucati diferite de la o rasa la alta, sau chiar de la alte specii, putem afirma ca omul este produsul unui anumit mediu si al unui mod de alimentatie anterior momentului cand genomul nostru s-a stabilizat.
Cerealele sunt alaturi de noi de vreo 10.000 de ani (cu maxima indulgenta), in multe zone chiar de mult mai putin. In acest rastimp cerealele au fost modificate genetic (intai prin selectie si incrucisare – procese naturale) pentru a creste mai repede, cu boabe mai mari, care sa inmagazineze mai multa energie. Deci, chiar daca in alimentatia omului ar fi existat in mod natural o cantitate oarecare de cereale stravechi, cele pe care le consumam acum sunt foarte diferite: mai multa energie si mai putin loc pentru proteine, minerale, vitamine.
Procesarea cerealelor duce la pierderi si mai mari de nutrienti, in produsele de panificatie ramanand aproape exclusiv amidon si gluten. Amidonul este un depozit de energie format din molecule de glucoza legate unele de celelalte. Prezenta fibrelor ar incetini intr-o oarecare masura asimilarea acestei glucoze, insa tot glucoza ramane. “Eliberarea lenta” a carbohidratilor este o poveste atunci cand vorbim de alimente cu indice si incarcare glicemica atat de mari. Cele mai multe derivate din cereale contin si zahar (sub diverse forme) sau amidon adaugat din alte surse.
Pe langa asta, agricultura intensiva a facut ca pamantul sa fie secatuit de elementele hranitoare (material organic, minerale) si este nevoie de ingrasaminte chimice pentru a obtine noi recolte. Necesitatea monoculturilor aduce in ecuatie pesticide si ierbicide, unele persistente in sol si zeci de ani; toxice pentru om si celelalte vietuitoare, in special prin efectul de acumulare in lantul trofic (carnea si organele animalelor hranite cu cereale).
Cerealele pot contine gluten (dovedit toxic pentru intestinele noastre), acid fitic (blocheaza absorbtia mineralelor), diversi antinutrienti, alergeni, opioizi naturali. Unii spun chiar ca ar da dependenta, precum drogurile. Usor de banuit asta avand in vedere ca foarte multi oameni au probleme majore incercand sa scoata painea din alimentatie. Insa cine stie sau accepta aceste lucruri? Doar o mana de oameni.
Motivul pentru care cerealele exista in alimentatia noastra, este in primul rand economic. Industria alimentara face bani multi din cereale. Publicitarii fac bani multi din cereale. Sistemul medical face bani multi din cereale (tratand bolile provocate de acestea). Industria petrochimica face bani multi din cereale. Ele fac parte din modul nostru de viata, si simpla negare a acestui lucru, ne lasa tot in cautarea unei solutii reale. De fiecare data cand mananci un produs din cereale, dai practic o comanda pentru productia lui in continuare, pe tot lantul, de la biscuiti la ingrasaminte si de la motorina la cartonul pentru ambalaj. Comoditatea este un alt factor important.
Deci, problema cu cerealele nu ar fi ca daca mananci cateva felii de paine, o sa mori maine ci ca in dieta multor oameni ocupa un loc mult prea mare, in detrimentul altor alimente, cu nutrienti valorosi. Acest exces de cereale in dieta (direct sau indirect, prin derivati) duce la diverse tulburari si boli ale omului modern. El duce si la distrugerea accelerata a planetei, dar de asta poate ne pasa mai putin. Pana la urma decizia este a fiecaruia, ce si cat mancam. La fel si consecintele.
Am mai scris si despre:
Aceeasi discutie poate fi extinsa si in cadrul legumelor si fructelor a caror calitate este voit degradata in folosul aspectelor comerciale (forma, culoare, textura). In conditiile actuale e aproape imposibil de a avea produse “curate”, fara toxine sau hormoni. Cum, pentru majoritatea dintre noi, alimentarea se face din supermarketuri (chiar si pe tarabe, sub pretextul de “marfa de producator”, cumperi aceleasi produse ca si din supermarket) apare intrebarea de baraj, care de multe ori te dezarmeaza:”Cumperi sau nu? un produs cu vitamine/minerale/nutrienti dar si toxine/hromoni/alte porcarii”.
Daca, nu ai avea o sursa de incredere pentru alimente, tu ce ai face Cristi? ai cumpara fructe/legume pentru vitamine, stiid ca sunt coapte pe vapor, sau ai deveni dependent de suplimente?
Lucurile sunt foarte simple:
1. aleg alimentele care imi ofera cei mai multi nutrienti cu cele mai putine toxine
2. cand nu am “de la tara” iau bio, cand nu am nici bio iau normale.
3. completez cu suplimente.
Deci elementele nu se exclud, ci lucreaza impreuna.
Totusi, faci o presupunere gresita, aceea ca legumele si fructele crescute in vata si coapte la bec ar avea vitamine si minerale “ca in tabele”.
Salut!ce parere ai de graul germinat?crezi ca e o varianta de acceptat avand in vedere procesul de germinare in care are loc aceea acumulare de fitonutrienti?
Germinarea are efecte diferite in functie de samanta germinata. Personal prefer sa evit graul sub toate formele sale, inclusiv cea germinata. Dupa cunostintele mele consumul de grau germiat este foarte redus, deci nu il vad ca pe un mod viabil de alimentatie.
Daca a venit vorba de cereale parerea mea este ca nu se consuma prea multe ci dimpotriva PREA PUTINE ! – ( ideal intre 30 – 40 % !) , insa ma refer bineinteles la CEREALE ADEVARATE si INTEGRALE !!
Painea alba obisnuita cu apectul miezului ca de burete ( gauri mici si uniforme) impreuna cu macaroanele simple nu sunt decat subproduse din faina de grau cam devalorizata si dezechilibrata din punct de vedere nutritiv !
Nu trebuie uitat ca pana se ajunge la faina alba s-a renuntat deja la 2-3 elemente importante, care sunt : germenii , grisul si taratele !!
De asemenea trebuie tinut cont si de specia de grau din care se obtin produsele de panificatie , de obicei graul comun si dur ( Triticum vulgare si durum ), insa , exista o specie mult mai valoroasa in ce priveste continutul de vitamine si minerale , care este graul spelta ( Triticum spelta ), acesta ar trebui preferat pt consumul uman (deocamdata doar in magazinele naturiste inteleg ) ! In mod sigur din acesta mancau soldatii romani in lungile lor marsuri lor prin lume si nu cel modificat genetic pt a rezista la boli si daunatori de care avem parte noi astazi ! Dar !..sa nu-l maniem pe Dumnezeu totusi !!
Consumul de paine alba se poate echilibra foarte usor prin alternarea cu paine de secara si graham , grau fiert (traditionala coliva !) , gris , orz , ovaz , hrisca , mei ..
Mai aduc un argument mai paleo ..asa ! 🙂
Am vazut nu demult pe discovery un documentar despre viata unor triburi africane uitate de dumnezeu pe langa niste jungle , traind in adaposturi din materiale naturale si departe de orice influenta a civilizatiei ! Ocupatia principala a barbatilor era vanatoarea , cu arcul si sulita ca si acum mii sau zeci de mii de ani (!?), iar a femeilor .. surpriza !!? , toata ziulica nu faceau altceva decat sa macine manual pe niste pietre , sorg , o specie locala de cereala !
Deci nici chiar acesti oameni asa-zis primitivi , naturali zic eu , nu se bazeaza doar pe vanat – care poate sa fie sau nu, dupa noroc – si nici pe putinele legumele sau radacini comestibile care se gasesc in zona lor !
Deci mancati cereale cat mai diversificate ! Nu se intampla nimic rau , din contra !
Cerealele incoltite ( grau , orz – incoltite ) sunt chiar vindecatoare in multe afectiuni !
Voie buna ! Ma inclin !
Diferentele intre diversele tipuri de cereale sunt minime, deci mi se pare irelevant ca e vulgare, spelta sau altceva. Mananca cele doua tipuri si ia-ti glicemia, apoi poti sa iti dai cu parerea.
Cerealele integrale contin si toxine, antinutrienti, gluten. Deci, de multe ori sunt mai sanatoase cele procesate.
Iar a te pronunta ce este “ideal” intr-o dieta mi se pare un demers prea temerar avand in vedere nivelul tau de informare.