Dezinformare la TV
Din nou informatii depasite si gresite in emisiunile TV, chiar la postul platit din banii “nostri”.
Subiectul: grasimile si colesterolul.
O persoana clasifica grasimile in “rele” si “bune” dupa tipul lor: saturate, nesaturate. O greseala des intalnita, pornita din studii interpretate eronat, perpetuata de catre cei care nu se documenteaza suficient si a caror educatie este facuta de vanzatorii de junk si medicamente.
Se face confuzie intre grasimile denaturate, arse, oxidate si grasimile saturate, care, clumea, sunt mult mai rezistente(stabile) decat cele nesaturate. In cadrul aceleiasi emisiuni, doamna “medic nutritionist” se contrazice de cateva ori, spunand, fara sa vrea, bucati de adevar.
De asemenea se comite clasica eroare a “colesterolului alimentar”. Se afirma, in mod fals, ca reducand colesterolul din dieta poti avea un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare. In realitate, “colesterolul crescut” este un efect al unei tulburari, nu o cauza. Impactul reducerii colesteroului din dieta este chiar negativ asupra sanatatii. De asemenea, colesterolul din sange este, in cea mai mare parte sintetizat in organism, nu adus din alimente.
Inca de la inceputul erei “antigrasimi” corelatia(si ea insuficient sau chiar deloc dovedita) este considerata cauzalitate. Adica s-au luat niste cazuri de boli cardiovasculare(statistic) si s-a folosit un rationament eronat pentru a justifica afirmatia ca “grasimea saturata/animala si colesterolul cauzeaza boli cardiovasculare”.
Chiar daca de la bun inceput au existat nenumarate pareri si dovezi contrare, interesele comerciale au primat si s-a dezvoltat o intreaga industrie bazata pe vanzarea de alimente fara grasimi, uleiuri vegetale de proasta calitate, medicamente care sa trateze tocmai ce acest gen de dieta provoca.
Cine sunt eu sa contrazic o nutritionista din Romania? Irelevant. Oricine are acum acces la informatie si poate afla cum stau lucrurile. Acesta e rolul celor scrise mai sus: sa te faca sa iti pui intrebari, sa abordezi lucrurile cu un ochi critic si sa te documentezi pe cont propriu din surse cat mai diverse.
Se mai trezeste cate cineva sa ma critice spunand ca sunt arogant, ca nu am studii formale in domeniu sau ca nu stiu cine stie ce amanunt obscur din medicina. Pe mine ma intereseaza mai mult concluziile si cum le pot aplica in viata mea de zi cu zi. Ma bucur sa completez cu experienta altora sau sa te trimit la un specialist intr-un domeniu oarecare daca eu consider ca acolo poti gasi ajutor. La fel, ma intereseaza ca cei ce intra si citesc aici sa primeasca si alte versiuni ale povestilor de marketing cu care suntem intoxicati in media.
Chiar si asa, am lansat de mai multe ori invitatia unui “pepsi challenge” cu oricine doreste sa avem o discutie pe viu, inclusiv in direct la TV.
Am voie sa nu fiu de acord cu autorul ?!
Chestiunea privind rolul negativ al colesterolului in bolile cardiovasculare este similara sau analoga cu problema caloriilor in slabire ! Aproape ca nu are sens ca sa incepi un tratament de eliminare a colesterolului atata timp cat aduci in continuu aport printr-o alimentatie neadecvata , daca nu ar fii vorba de viata pacientului bineinteles !
La slabire mai merge sa dai vina pe radiatii , stress sau cine stie ce “dezechilibre hormonale” necunoscute , insa la bolile de inima nu e permis sa facem astfel de presupozitii fiindca si asa cu toata eficienta foarte mare a medicatiei moderne cu greu se poate face fata unei alimentatii defectuoase (de..drepturile omului !) si se ajunge la complicatii hepatice sau intoxicatii medicamentoase !
Nu am vazut emisiunea , insa din cele relatate in articol mi se pare un punct de vedere absolut logic si de bun-simt !
Am observat ca exista un curent modern care legitimeaza atat colesterolul exogen cat si grasimile saturate cu conditia ..sa le mananci fara paine ! 😮
Cu tot respectul maestre ! Ce ar trebui facut ?! ..Sa asteptam pana se descopera cum functioneaza acele “mecanisme” neelucidate inca ?
De abia asta ! ar incuraja indolenta si consumul fara masura de medicamente ! ..DECI atentie !!!
Altfel numai de bine si foarte bine !
Voie buna ! Ma inclin !
Colesteroul exogen este “legitimat” de evolutie, nu de mine sau de altii. La fel si grasimile saturate. Din colesterolul total doar o mica parte provine din alimentatie, restul fiind produs in corp.
Ipoteza lipidelor, cea care a dus la dementa colesterolului a fost subreda inca de la inceput iar acum este infirmata deschis de un numar crescand de autoritati. Colesteroul crescut(o sa te las pe tine sa te documentezi care fractie si sub ce forma) este un EFECT al unei tulburari complexe care se sfarseste SI cu boli cardiovasculare. Deci colesteroul NU este cauza bolilor cardiovasculare, fie el exogen sau produs in corp. Corelatia nu inseamna cauzalitate, cum hoc ergo propter hoc. Stiu ca iti este greu sa intelegi asta, dar cu putina rabdare o sa o citesti peste tot in cativa ani.
Daca nu ai vazut emisiunea si nici nu stii despre ce vorbesti ma intreb de ce te apuci sa scrii? Si semnand cu pseudonim? Iti este rusine de numele tau sau de ce spui?
Iar in legatura cu limba romana, “ar fi vorba” se scrie cu un singur “i”.
Cred ca sfaturile din genul asta de emisiuni nu sunt adresate cititorilor de getfit.ro, ci celor care nu se uita decat la tv, trag bere si ceafa de porc constant, mananca 6 oua prajite dimineata si trag sa moara la 50 de ani din pricini cardiovasculare.
Pai ministerul sanatatii si ministerul muncii isi unesc resursele si produc (inca) o emisiune tv, in care apare cineva cu “credentials”, ca astia sunt crezuti cel mai bine de publicul respectiv, si ii sperie cu colesterolul. Si uite asa, pentru o luna doua, o sa ia ceafa mai slaba, o sa faca numai 2-3 oua, omleta macar, o sa o lase mai moale cu “mecu” si se mai stabilizeaza si pateul/glanda.
Ce vreau sa spun este ca, pentru publicul respectiv, “colesterolul” este un fel de sperietoare care inglobeaza toate preparatele considerate “rele” pe care toata lumea le stie dar nu le evita pentru ca, na, doar n-o sa mi se intample tocmai mie.
Nu are rost sa iti consumi nervii ca sa combati o argumentatie facuta pentru un public care nu are oricum bunavointa sa inteleaga conceptele pe care le explici tu aici. Noi, ceilalti, cunoastem si ignoram 🙂
Mai putin Steve.
Colesterolul o fi bun ( corect acum ! ), insa nu pentru cei trecuti de 60 de ani ! Sa fim sinceri ca ei au cam acumulat cat le era necesar si chiar mult mai mult decat atat : unii pe vasele coronare – angine pectorale , altii in sistemul venos periferic – tromboflebite, altii in circulatia cerebrala – ateroscleroza , ischemii , etc… La ce le-o mai fi trebuind in continuare colesterol exterior , cand ei au deja exces !?
Asta era singura mea corectie si nedumerire !
Pentru ca oprind colesterolul exterior corpul va yinde sa produca mai mult. Asta dupa ce tot am repetat: inca nu s-a dovedit ca aportul de colesterol sau grasimi saturate este cauza bolilor cardiovasculare. Dupa niste zeci de ani in care acea teorie a fost testata pe milioane de oameni ea s-a dovedit gresita(ipoteza lipidelor).
Discutii de genul asta au izul vremurilor cand oamenii credeau ca “soarele se invarte in jurul pamantului”.