Oale si ulcele
Am gatit zilele trecute carne la cuptor in oala din ceramica speciala, care nu elimina toxine in mancare.
Cu ajutorul aparatelor moderne de masura s-a aflat un lucru destul de grav despre vasele pentru gatit: aproape toate elimina diverse substante toxice: metale sau compusi chimici derivati din stratul “protector”.
Chiar daca unele sunt in cantitati de cateva ppm(parti pe milion), acumularea lor de-a lungul anilor se pare ca poate provoca tulburari sau boli grave. Excludem din start “plasticul” care, cu foarte putine exceptii, contine si elimina substante toxice, lucru deja recunoscut pe scara larga.
In unele cazuri producatorii spun ca nivelul de contaminare este foarte redus, lucru contrazis de testele de sange, prin care s-a demonstrat ca toxinele se acumuleaza chiar si de la o generatie la alta(de la mama la copil).
Este foarte posibil ca eliminarea de otravuri in mancare sa fie mult mai mare la temperaturile “normale” atinse in timpul gatirii alimentelor, fata de cat se credea(la “indemnul” producatorilor) initial.
Iata noi argumente pentru a gati cat mai putin si la temperaturi cat mai scazute, in vase cat mai “curate”.
Producatorul se jura ca aceste “oale” sunt ultra-mega-super sigure, nu elimina chimicale si sunt foarte rezistente la abraziune. Ca variante ar mai fi cele din otel inoxidabil, fonta sau chiar lut.
Sursa foto: mercola.com
Update 2013: Pentru ca suntem intrebati noi in ce gatim, iata ce avem in casa, pe langa oalele de ceramica de mai sus:
Steamer de plastic- il folosim destul de des- avem si cosulete de bambus care pot fi puse pe o oala cu apa, dar nu le-am considerat practice
Slow-Cooker- ceramica- il folosim destul de rar
Oala de fonta neemailata (buna, dar greu de spalat)
Vase de sticla (pentru cuptor)
Oale si tigai de inox (le folosim destul de des, dar se lipesc)
Oale emailate clasice (mai fierbem in ele)
Tigaie de “teflon”- o folosim foarte rar
In general folosim aragazul mult mai rar decat inainte, mai mult cuptorul, nu prajim si coacem doar la temperaturi scazute. Gratarul este absent din casa, el poate fi exceptie cand suntem pe la vreo petrecere sau la vreun restaurant.
Salut Cristi. Este vorba cumva despre produsele Emile Henry?
Mersi anticipat si bafta in continuare.
Astea ale noastre sunt de la mercola.com
Poti te rog sa-mi spui ce parere ai despre oalele emailate? Multumesc!
Oalele din lut care sunt smaltuite cu plumb sunt de evitat. Poti sa ne spui unde gasim oale smaltuite cu smalt fara plumb? Multumesc!
Cele din imagine nu au plumb.
Buna, Cristi.
In primul rand felicitari (si multumesc) pentru website.
O intrebare despre oale si ulcele. Au aparut o puzderie cu asa-numitul ceramic coating. Sunt unele de otel inoxidabil si cu ceramic coating, sunt ok? Ce e de fapt acel ceramic coating…
Pe mercola.com am vazut ca oalele sunt facute integral din ceramica – cele pe care le ai tu. Ei nu recomanda stainless steel, dar nu-mi dau seama cat de publicity stunt e treaba asta, mai ales ca tu spui ca-s in regula.
Multumesc.
Nu vad o diferenta semnificativa din punct de vedere al contaminantilor. La cele ceramice se pare ca se distribuie altfel caldura.
Important e sa ne ferim de teflon si aluminiu, in rest e greu de spus care e cea mai buna varianta (nu ai cum sa verifici nivelul de metale straine din vas ori din mancare).
De pe ce site (sau magazin) ai cumparat oale mercola?Multumesc.
De la el direct.
Buna ziua.
De ce nu spune nimeni ca vasele emailate (eu am avut numai romanesti) sunt cancerigene?
De ce nu se spune ca sunt in principal vinovate pentru tumori benigne la cap,care dau probleme de memorie(in special cea de scurta durata grave)?Cancerul testicular la fel cauzat de aceste oale infecte.
Medicii romani atat recunosc ca aceste oale produc ischemie.
Cit de prost trebuie sa fii incat sa realizezi ca pana la infundarea totala a acelui vas de sange afectat de ischemie nu mai e decat putin si apare cancerul?
Exista carte scrisa de un medic care s-a vindecat de cancer si care scrie negru pe alb:fara oale emailate ca nu te vindeci indiferent cat de dur este regimul tinut.
Ba din contra acest medic recomanda oalele de teflon de buna calitate dar care nu sunt deloc zgariate la interior.Mai recomanda si inox.
Dar exclude din capul locului oalele emailate.
Mai era un medic de prin 1940 care afirma,din experientele facute ,ca nu stie de ce dar bolnavii de cancer care au folosit oalele emailate nu s-au vindecat in timp ce cei care au folosit oale de inox s-au vindecat,folosind acelasi tip de regim.Si acesta interzicea utilizarea oalelor emailate pentru gatit.
Probati pe voi,nu mai credeti toate prostiile scrise prin carti.
Este evident ca nu se doreste ca populatia planetei sa traiasca in mod obisnuit peste suta de ani.
Chiar credeti ca nu s-au gasit materiale din metal care sa fie sigure pentru sanatate?
Sa fim seriosi.Se stie exact cum ne afecteaza fiecare material pentru gatit existent pe piata.
Un mare medic afirma ca nu mancarea ne scurteaza viata ci vasul in care gatim o face.
Si avea dreptate.Toti am depasi fara probleme suta de ani,daca pe piata ar exista numai vase confectionate din materialele complet sigure pentru sanatate ,dar care sunt tinute secret fata de public.
Practic ,daca ar exista interes,cercetatorii de la noi ar “descoperi” in cel mult 5 ani de zile(am marit durata de cateva ori,ca doar ne referim la romani) ,ce au descoperit altii si tin ascuns fata de noi,care sunt cele mai sanatoase materiale pentru gatit.
Si sa vezi atunci spitale goale si farmacii inchise saptamanal.
Vasul de gatit te inbolnaveste ,si mai putin,de zeci de ori mai putin, mancarea ce o gatesti in el.
Vorbesc din experienta.
O zi buna sa aveti!
Sa fim seriosi. Ai vreun argument valabil pentru ceea ce scrii? O referinta stiintifica? Teflonul e sanatos?
Cristi,
In prezent ce fel de oale/tigai folosesti in bucatarie pentru gatit?
Nu ma pot decide ce sa cumpar pentru a folosi pe termen lung a.i. sa fie cat mai putin nociv… si sa nu se lipeasca mancarea. Am incercat cu cele emailate si nu pot praji nimic in ele, acum am luat o tigaie Tefal provizoriu… Despre Tefal ce parere ai?
Ma mai gandesc sa iau o tigaie din inox dar nu stiu cum sa identific inoxul de calitate [preturile sunt de tot felul…]
La vasele cu asa-zisa ceramica am indoieli. Acel invelis ceramic se simte ciudat la pipaire la multe din cele gasite in magazine, la preturi de pana in 200ron… in plus, era si foarte subtire.
Am mai vazut o varianta de tigaie zilele astea, cu mai multe straturi ceramice si unul de mică (roca)… dar nici aceasta nu m-a convins…
Tu de care oale/tigai folosesti?
Noi folosim ceramica, fonta, otel, email, dar gatim destul de putin deci nu conteaza foarte mult.
Ceramica pe care o avem noi se lipeste, am inteles ca cele din comert, din metal acoperit cu ceramica se deterioreaza foarte repede, nu am mai cumparat una.