Excesul de carbohidrati
Ce inseamna exces cand vine vorba de carbohidrati? Avem de luat in calcul sursa carbohidratilor (naturala, alimente “intregi” sau procesate), tipul(simpli, usor de asimilat sau complecsi), nivelul masei musculare, nivelul de efort fizic, consumul total de calorii, proportia in care participa ceilalti nutrienti, anotimpul, nivelul de grasime corporala, obiectivele, glicemia si alti indicatori legati de activitatea metabolica.
(Citeste intai Nutrientii. Cu ce se hraneste corpul nostru si Carbohidratii).
Glucoza din sange inseamna cateva grame. Ce avem stocat in muschi si ficat inseamna aproximativ 200 de grame. La un efort fizic intens poti arde 100 de grame de carbohidrati pe ora. In rest(repaos, activitati usoare, somn) poti consuma 10-20g de carbohidrati pe ora. Asta presupunand ca arzi doar carbohidrati(in realitate corpul foloseste si grasimile ca sursa de energie). In cele mai grele conditii(infometare, dupa un efort fizic prelungit si foarte intens), ai, cumulat, “spatiu” metabolic pentru aproximativ 200 de grame de carbohidrati. In mod curent rezervele de glicogen din muschi si ficat sunt relativ mari, lasand loc poate pentru cateva zeci de grame de glucoza provenita din alimente.
Corpul nostru are mecanisme prin care surplusul de energie(glucoza) este stocat. Aceste mecanisme functioneaza pana la un punct, dupa care apar problemele binecunoscute, observate initial prin “glicemie crescuta” apoi prin diabet si cortegiul de boli care il insotesc. La unele persoane aceasta trecere se intampla brusc, la altele evolutia este lenta. Ficatul este organul care munceste cel mai mult, sub controlul sistemului hormonal(unde pancreasul ocupa rolul cel mai important prin secretia de insulina). Cand mancam mai mult decat putem consuma si depozita sub forma de glicogen incepem sa stocam si sub forma de grasime(se declanseaza si sinteza de grasimi). Bineinteles, grasimile din alimentatie se vor depune si ele in acest caz, pentru ca glucidele(carbohidratii) sunt o sursa preferata de energie, prezenta lor ducand la minim folosirea acizilor grasi ca sursa de energie.
Dupa alcool, carbohidratii sunt sursa de energie preferata de corpul nostru. Grasimea e folosita abia cand trece o perioada mai lunga fara carbohidrati. Tranzitia de la stocarea surplusului de energie la arderea grasimilor in mod semnificativ se face lent, in zile sau chiar saptamani, indiferent de regim sau nivelul de efort fizic. Tranzitia de la arderea grasimilor la folosirea cabohidratilor se face rapid, in cateva minute sau ore. Deci, pentru fiecare abuz de carbohidrati vei avea nevoie de zile sau saptamani sa obtii din nou eficienta in folosirea grasimilor ca sursa de energie.
Excesul de carbohidrati poate fi acut(de moment), atunci cand ai rezervele pline(mananci carbohidrati in mod constant si nu faci sport). Initial ai o stare de energie apoi corpul declanseaza stocarea si nivelul energetic scade rapid(starea de somnolenta dupa consumul de dulciuri). Multi compenseaza asta cu energizante, in principal cofeina, care forteaza corpul sa produca energie. Excesul cronic(atunci cand cantitatea de carbohidrati din dieta este in mod constant mai mare decat ce arzi) duce la boli degenerative, diabet, boli cardiovasculare, autoimune, inflamatorii. Asta se intampla pentru ca la exces cronic se ajunge, in general, prin surse nesanatoase: zahar, “sucuri”, paine(chiar si neagra), paste, cereale(chiar si integrale), biscuiti, dulciuri, gogosi, covrigi. Aceste surse contin si alte substante daunatoare, pe langa faptul ca ele nu mai lasa loc pentru alimentele sanatoase.
Pentru cei care vor sa slabeasca eu as ramane la 100-150g de carbohidrati pe zi sau chiar mai putin(diete HFVLC- high fat very low-carb/ketogenice). E clar ca pentru a asigura necesarul de minerale, vitamine si balanta acido-bazica raman pe lista doar sursele neprocesate si cu densitate de nutrienti mare. Automat cantitatile semnificative de cereale, cartofi, porumb nu au loc in aceasta ecuatie.
Cei care vor mentinere sau fac antrenamente lungi si intense pot adauga si surse mai intense de carbohidrati, chiar si in formele procesate daca avem suplimente nutritive. Totusi, multi oameni au probleme cu controlul apetitului daca au in dieta mai mult de 200g de carbohidrati si sursele sunt rafinate sau procesate.
Pentru sportivii de performanta, antrenamente dure sau cei care vor sa creasca in masa musculara/greutate sunt de preferat tot alimentele sanatoase si cat mai putin procesate/rafinate. Totusi, pentru ei conteaza si consumul total, care trebuie acoperit din alimente, fiind cateodata utile si sursele pe care ceilalti e mai bine sa le evite. Se poate ajunge si la 500-600g pe zi, inclusiv paine alba(se asimileaza mai usor decat painea integrala), orez, cartofi sau chiar zahar. Aportul de suplimente nutritive este practic obligatoriu in acest caz.
Definirea excesului este un lucru foarte dificil, din cauza variabilelor implicate. Masura sunt rezultatele pe termen scurt si mediu. Pe termen lung starea de sanatate este cea care iti va confirma ca ai luat deciziile bune.
Urmaresc de ceva timp articolele de pe blog. Sunt foarte bine scrise si riguros documentate. Felicitari!
Am citit articolul tau.
Sunt in asentimentul comentariului de mai sus.
Sintetizez (sper ca am inteles corect)
– pentru definire recomanzi 100-150g de carbohidrati pe zi
– pentru masa recomanzi 500-600g de carbohidrati pe zi
Am o intrebare:
– in functie de greutatea corporala cam cate g / kg corp ai recomanda (pentru persoane care practica culturism, fitness) ?
Recomandarea mea este sa-ti faci un jurnal pe forum.
Eu imi fac in casa un fel de turtite doar din apa si faina neagra Baneasa, coapte in cuptor. Cum calculez numarul de calorii si cantitatea de nutrienti pentru 100 gr. de produs finit, avand in vedere ca pentru 100 gr. de faina neagra Baneasa informatiile nutritionale sunt urmatoarele: 358 kcal./11.2 gr. proteine/73.6 gr. glucide/2.1 gr. lipide. M-am gandit ca s-ar putea aplica rationamentul referitor la malai / mamaliga: desi 100 gr. de malai (de ex. marca Titan) = 328 kcal., 100 gr. de malai fiert (deci mamaliga) = doar 70 kcal. (dat fiind ca malaiul absoarbe apa si se reduce astfel densitatea calorica). Mentionez ca acesta este un rationament citit. De asemenea: in ce categorie de carbohidrati se incadreaza acest tip de faina neagra si, respectiv, produsul finit pe care il consum?
Mihaela – Brasov
Aplica regula de 3 simpla: stii cat ai bagat, cantaresti produsul finit (total) si apoi cantitatea din produsul finit pe care vrei sa o mananci. Stii ca in cel total ai mai mult sau mai putin cat ai bagat la inceput.
Despre faina de grau si paine am scris destule articole, te voi lasa pe tine sa descoperi ce parere am despre graul dospit si ars.
Multumesc din suflet pentru rapiditatea cu care ai raspuns si pentru claritatea raspunsului tau. Aseara am combinat 80 gr. de faina neagra cu apa (fara a pune drojdie sau altceva) si dupa coacerea in tava in cuptor a rezultat un produs finit de 91 gr.
Multumesc din suflet pentru acest site si pentru getfit, bunul Dumnezeu sa te ajute in tot ceea ce iti propui. Doamne ajuta !
Mihaela – Brasov
Salut,
Citesc de ceva vreme blogul tau, imi place ceea ce scrii si felul cum scrii. Totusi, am o nelamurire, legata de cartofi. (nu am gasit nici un articol specific cartofului si cred ca aceasta leguma ridica unele semne de intrebare). Nelamurirea mea este urmatoarea: sunt cartofii o sursa buna (sanatoasa pe termen mediu si lung) de carbohidrati, sau nu? Este, in fond o leguma versatila, din care se pot face foarte multe tipuri de mancare, si eu unul consum destul de des. Din articolele pe care le-ai scris pana acum, nu am reusit sa-mi dau seama unde se afla cartoful pe lista alimentelor care pot fi consumate/trebuie evitate. Cumva, am ramas cu impresia (din ce am citit de pe blogul tau) ca este oarecum de evitat. As aprecia daca m-ai putea lamuri, cand ai timp, evident. (Excludem din start excesul din ecuatie si consideram un raspuns pentru omul echilibrat – care face si sport, mananca cat se poate sanatos si vrea sa se mentina – pentru ca de aici se poate pleca in fiecare directie, daca ne intereseaza un caz particular).
Mersi anticipat :).
E la limita, daca vrei sa slabesti as tine consumul la minim (eventual dupa antrenament). Daca vrei sa cresti consider ca il poti include. Fiert sau copt.