Dieta Gerson si alte motive sa renunti la carne
Sa stabilim de la inceput: pestele, ouale si carnea vor ramane in dieta mea. Poate chiar si laptele. Poate chiar si cateva boabe de cereale din cand in cand. Ramane acum de stabilit din ce surse, in ce cantitati, in ce momente…
Dincolo de mizeria numita “Studiul China” (care vad ca face ravagii si pe la noi) exista si materiale interesante si de bun simt despre dieta vegetariana, precum cele din imagine, pe care le-am primit drept cadou. Chiar daca o dieta vegana este extrema si, din punctul meu de vedere, nenaturala, ea elimina cateva surse foarte serioase de toxine: aditivii alimentari, grasimile denaturate, compusii toxici generati in special in carnea arsa, dar si in alte alimente supuse prepararii termice (chiar si in paine). De aici diverse beneficii pentru sanatate, inclusiv prevenirea si chiar tratarea unor boli “incurabile” cum ar fi diabetul, boli degenerative, cancer.
In adolescenta am mancat foarte multe grasimi denaturate (margarina, ulei de floarea soarelui prajit), multa paine, cartofi prajiti, multa carne (inclusiv snitele si nenorocirea numita parizer prajit). Asta s-a intamplat din mai multe motive: lipsa de informare, bugetul restrans al familiei intr-o anumita perioada, comoditate, cedarea in fata unor placeri culinare. Am facut, bineinteles, abuz de proteine, fiind indus in eroare de revistele “de culturism” in care asta era scris: daca vrei sa ai muschi baga in tine proteine pana iti faci ficatul si rinichii praf (evident, se sustinea in mod fals ca excesul cronic de proteine este sigur pentru sanatate). Am luat si cateva suplimente “romanesti” care mi-au distrus tubul digestiv, unele daune fiind ireparabile. Si cantitati enorme de orez. Evident, cu toate stradaniile mele nu am reusit decat sa ma trezesc la 25 de ani cu o boala degenerativa, multa grasime, vergeturi, acnee, intoleranta la lactoza. Deci, incercand sa fac lucrurile bine am mers pe mana media si a revistelor. Alte surse de informare nu prea existau.
Pe masura ce a trecut timpul am inceput sa aflu noi lucruri despre nutritie si am inceput sa adopt noi obiceiuri alimentare, mai sanatoase. Si starea mea de sanatate a fost din ce in ce mai buna. Mananc grasimi sanatoase, legume si carbohidrati din surse bune si evit excesul de proteine. Gatirea alimentelor tine cont de pastrarea calitatilor nutritive si evitarea producerii de toxine. Testez si experimentez in continuare, adaugand la dieta mea si o multime de suplimente nutritive, amuzat fiind de cele doua tabere: cei care spun ca sunt atat de puternice incat ajung daunatoare si cei care spun ca sunt atat de slabe incat nu au niciun efect.
Raman la fel de amuzat de cele doua tabere: cei care se grabesc sa imi explice cat de daunatoare este carnea, de parca i-as obliga eu sa o manance si cei care, la polul opus, tin sa explice vegetarienilor ca sunt pe un drum gresit. Indiferent de situatie, fiecare alege pentru el, in functie de lucrurile in care crede si informatiile pe care le are. Totusi, raman sceptic la metodele si dietele recomandate sau promovate de “establishment”.
Raman la o dieta omnivora (argumentele din aceasta carte mi se par suficiente), care contine si cantitati moderate de peste, oua, carne si lactate, pe cat posibil curate, pe cat posibil preparate la temperaturi cat mai scazute. Fac asta in cunostinta de cauza si cantarind foarte bine toate argumentele si informatiile e care le am la dispozitie. Mananc in aceasta perioada a vietii mele intr-o zi poate mai multe fructe si legume decat mancam inainte intr-o saptamana. Totusi, trebuie sa fim constienti ca desi contin “vitamine si minerale” legumele si fructele au si toxine. Cum au toate alimentele. Investesc mult (timp, energie, bani) in documentare si apoi in nutritia mea si a familiei, dar pana la urma corpul nostru si sanatatea sunt singurele lucruri pe care le avem cu adevarat. Restul constructiilor culturale si sociale vin peste aceasta fundatie.
Salut,
In primul rand vreau sa-ti semnalez problemele cu logarea pe care le am la fiecare vizita.Trebuie sa resetez parola de fiecare data, asta daca imi e recunoscut mailul cu care m-am inregistrat.
La multi ani cu ocazia logarii reusite :)!
Vorbeai de suplimentele romanesti.Banuiesc ca te referi la cele care folosesc acronimul “proteinei” in denumire, urmat de “procentul” de proteina continut.Le-am folosit si eu intensiv intr-o perioada.Evident am renuntat in urma unor “estimari” a progresului si nu numai.
Eram curios despre ce daune ale tubului digestiv vorbeai, daca le poti enumera pe scurt.
Numai bine!
Dupa acele suplimente romanesti (si culmea, nu erau doar cele la care te referi) am facut o colita extrem de urata si am ramas cu intoleranta la lactoza, amidon si diverse alte probleme care au avut nevoie de ani pentru a fi rezolvate.
Nu stiu ce e cu logarea, dar e mai bine asa 🙂 Pentru discutii pe larg exista forumul getfit.ro
cand ai spus “suplimente “romanesti” poti sa specifici si firma(pronutrition, redis???)
Pt. ca si eu am suplimente de la pronutrition si as vrea sa evit soarta ta daca se poate…
Multumesc anticipat!
Daca era oportun sa precizez firma o faceam in articol. Multumesc pentru intelegere.
un articol care-mi place mai ales ca este folosit un ton mai echilibrat – felicitari Cristi 🙂
(cred ca ar avea loc in rubrica “Citeste in primul rand aici!”)
Cu vanzatorii de nutret pentru animale deghizat in mancare pentru oameni am o problema, nu cu cei care mananca alimente sanatoase, indiferent care ar fi ele.