Nuci, seminte, alune… crude
Am repetat asta atat de mult incat mi se pare ca sunt o moara stricata.
In cele mai multe regimuri de slabire (dar si de crestere in masa musculara) clasice este neglijata flagrant importanta grasimilor.
Sa revenim la alta idee pe care o tot repet de cativa ani: corpul nu poate functiona fara grasimi. Chiar daca o anumita perioada de timp el compenseaza lipsa lor din alimentatie, asta duce pe termen lung la tulburari grave de metabolism, unele ireversibile. Care te pot condamna la o moarte prematura si medicamente (cu efecte secundare asociate) pentru tot restul vietii.
In orice curs sau carte de medicina sunt cuprinse aceste lucruri, dar se pare ca senzationalul si goana dupa rezultate rapide au dus la astfel de regimuri “low fat”.
Chiar si grasimile saturate si colesterolul sunt indispensabile vietii. Este nevoie si de ele in dieta.
Iata articolul meu din Good Food, Mai 2008, pe aceasta tema:
Prima intrebare pe care o primesc atunci cand recomand aceste alimente este “dar alunele nu ingrasa?”. Nu. O cantitate mare de alimente si combinarea lor nepotrivita ingrasa. Dulciurile ingrasa. Cartofii prajiti ingrasa. Painea ingrasa. Sucurile cu zahar ingrasa. Nucile, alunele, semintele contin nutrienti esentiali (grasimi sanatoase, proteine), fibre, vitamine, minerale, fitonutrienti, antioxidanti.
Beneficiile nucilor si semintelor
Sunt utile in multe tipuri de dieta, de la dietele ketogenice, low-carb, pana la dieta mediteraneeana si South-Beach.
Din ce in ce mai multe asociatii internationale, universitati si institute de cercetare publica recomandari si studii prin care nucile, alunele, semintele sunt recunoscute drept alimente extraordinar de benefice pentru sanatate: reduc riscul de boli cardiovasculare, reduc colesterolul, regleaza tranzitul intestinal, previn marirea prostatei (in special semintele de dovleac), promoveaza sanatatea pielii si articulatiilor si se citeaza chiar si efecte antidepresive (datorita continutului mare de acizi grasi omega 3- semintele de in, de exemplu).
Cantitatea mare de grasimi si fibre face ca senzatia de satietate sa fie mai mare decat in cazul altor “gustari”. Nu te speria de numarul mare de calorii la 100 de grame. Consumul lor are mult mai multe avantaje in special pentru vegani si vegetarieni, al caror aport caloric provine in mod clasic din alimente cu continut mare de carbohidrati si scazut de proteine sau grasimi esentiale.
Ce nuci si seminte sa mancam?
Toate sunt bune, cu conditia sa fie crude. Varietatea este mare: nuci, migdale, alune de padure, caju, nuci braziliene, seminte de in, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, seminte de mac. Arahidele (alunele de pamant) contin o toxina si este bine sa le evitam.
Cumpara o data pe luna din toate si fa-ti mix-uri. Le poti tine acasa in cantitati mici la indemana, in pungulite de plastic (pentru drum). Cantitatile mari pastreaza-le in frigider.
Cele prajite au cateva dezavantaje: multe enzime si vitamine sunt distruse. Grasimile sunt oxidate (creste cantitatea de substante cancerigene). Adaosul de sare pune un stres inutil pe rinichi si poate duce la retentia de apa si hipertensiune. Prin prajire, carbohidratii capata un indice glicemic mai mare, crescand riscul de a fi depusi sub forma de grasime.
Cat sa mancam?
Un pumn contine 50-70g, suficient pentru o gustare, daca sunt mestecate bine. Este esential sa le mestecam bine. Pe de o parte procesul de digestie (chiar si al grasimilor) incepe in gura sub actiunea enzimelor din saliva. Asta va face ca stress-ul asupra ficatului si sistemului digestiv, in general, sa fie mai mic. Pe de alta parte, mancand lent, starea de satietate va fi perceputa de creier dupa ce ai mancat mai putine calorii, fata de situatia cand mananci repede.
Mai ales la inceput, daca ai urmat in trecut regimuri fara grasimi, cantitatea trebuie sa fie minima, crescand usor, in timp, dupa cum le tolerezi.
Cand sa mancam nuci si seminte?
Avand in vedere ca sunt usor de transportat, depozitat, mancat… sunt excelente atunci cand nu poti avea parte de o masa normala: la serviciu, cand esti in trafic. Se conserva bine, chiar si la temperatura camerei, cu conditia sa fie tinute departe de umiditate si lumina.
Cu ce le asociem?
Dupa cum spuneam, sunt de preferat crude si mancate separat de alte alimente, insa pot fi asociate cu diverse branzaturi sau incluse si in diverse feluri de mancare.
Salut,
voiam sa te intreb cum ti se pare articolul asta Mese nefericite de Michael POLLAN, din ianuarie 2007.
Aici e varianta in romana, rezumata si tradusa de mine:
http://tinyurl.com/43lok8
Poti sa il citesti in original aici:
http://www.michaelpollan.com/article.php?id=87
E Ok in opinia ta ce zice acolo?
In trecut am avut o perioada in care obisnuiam sa mananc seminte de dovleac, de in, de floarea soarelui (si chiar de susan, la care am renuntat din cauza dimensiunii reduse), pe care le combinam cu iaurt, cu branza. Insa nu le mancam crude, ci le rumeneam decojite in sandwich maker. Cantitatile consumate erau mici, cam 10 gr. la o masa, cam maxim 50 gr./zi (din ce imi aduc aminte). Chiar azi, dupa o pauza mare de tot, am experimentat 10 gr. de seminte de dovleac facute in acest mod. Este o modalitate gresita de a le consuma rumenite usor la sandwich maker ? (simple, fara a adauga absolut nimic – capata un gust aparte asa). Cele crude nu au un gust foarte bun, iar din cele prajite si eventual sarate din comert nu consumam / nu consum deloc (de obicei foloseam seminte gata decojite de la Sano Vita sau alte marci, de la magazinele naturiste sau din Carrefour, Metro, Kaufland, etc.).
Mihaela – Brasov
Grasimile din aceste seminte sunt foarte sensibile la caldura si risti sa le transformi in alimente daunatoare prin rumenire. In timp vei descoperi si gustul semintelor crude, noua ne place 🙂
Le poti inmuia in apa (chiar incolti) si apoi usca in desicator daca vrei sa fie crocante si aromate.
Ai dreptate, nu degeaba ai intitulat acest articol “Nuci, seminte, alune….CRUDE”. Asteptand raspunsul tau, mi-am dat seama ca nu procedez bine, dat fiind ca nu pot controla gradul de rumenire si nu rar se intampla sa se rumeneasca excesiv. Pe de alta parte, aseara m-am cam chinuit sa decojesc niste seminte de dovleac dupa ce le-am pus in cuptor in tava sa se usuce/coaca alaturi de bucatele de dovleac. Nu au avut un gust deosebit, in schimb dovleacul a iesit minunat. In alta ordine de idei, ieri am gustat pentru prima data putin fistic, dar prajit/sarat din comert – a avut gust bun, dar nu intr-atat incat sa repet experienta, avand in vedere modul in care era facut.
Multumesc mult de tot pentru acest raspuns edificator.
Mihaela – Brasov
Foarte bine scris.Felicitari!
Am sa dau si prietenilor sa citeasca asta.
Buna Cristian, te rog imi poti spune si mie cum se consuma semintele de in? Trebuiesc inmuiate inainte ( cate ore?). Mix-ul acesta cand este bine sa il consumam, inainte de antrenament sau dupa? Multumesc mult!
Nucile si semintele trebuiesc consumate singure si nu trebuie sa le punem in salate si iaurt? Multumesc, toate cele bune!
Eu le mananc si separat. Le poti pune in salate/iaurt/alte retete.
Da, semintele de in ar trebui inmuiate “peste noapte” si apoi strivite (nu macinate).
Multumesc mult!!!! Mai am o intrebare…dupa ce inmoi migdalele in apa plata, le usuc si pe urma le pun in frigider, dar se strica imediat, nu rezista nici o zi. Cum ar trebui sa fac? Multumesc inca o data!
Sa le usuci in cuptor sau sa le mananci pe loc.
Da! Asa voi face. Multumesc!