De la 0 la 100
E vorba de carbohidrati si grasimi.
Exista alimente care sunt practic surse pure de carbohidrati, altele care sunt surse pure de grasimi.
In timp ce sursele pure de grasimi se digera lent, taie pofta de mancare si declanseaza sistemele de ardere a grasimilor, cele de carbohidrati se digera rapid si activeaza sistemele de depunere a grasimilor.
O iluzie in care traiesc multi este evitarea zaharului. Sunt multe alte alimente care sunt extrem de asemanatoare dpdv al continutului si efectelor asupra sanatatii: mierea, fainoasele(pastele), orezul… chiar si cele integrale nu au decat 1-3 procente de fibre in plus… ceea ce este insignifiant.

Zaharul trebuie sa fie “brut” nu “brun”(vopsit cu chimicale sau zahar ars).
Mai beau din cand in cand cate o limonada pe care o indulcesc de preferinta cu acest zahar de trestie si indulcitor din plante.
Am gasit la supermarket in Cluj grasime animala pura(untura de porc, grasime de gasca), bune atat pentru mancat(daca esti pe keto) sau pentru prajit(daca vrei sa iti faci o pofta). Am mai luat branza maturata si sardine(au un continut mare de calciu, de buna calitate si absorbabil).
Totodata, sardinele, fiind pesti mici, nu au timp sa acumuleze metale grele si alte chimicale daunatoare, cum se poate intampla in cazul tonului sau somonului.
In ultima vreme apar prin reviste si pe la TV oameni care au inconstienta sa recomande diete “fara grasimi”.
Scriind diverse articole despre dietele ketogenice, multi au ramas cu impresia ca as promova aceste diete ca singura solutie. Nimic mai fals.
Oamenii cu care lucrez tin diverse diete, de la vegane si vegetariene la diete hiperproteice. Fiecare dupa starea de sanatate, obiective, preferinte etc.
Dar pe de alta parte, imensa majoritate a celor care au tinut diete au tinut diete fara grasimi. Dupa cum se poate citi in orice carte de medicina: grasimile sunt un nutrient esential. Nu se poate trai fara ele. Deficitul de grasimi din alimentatie duce la probleme serioase pe termen scurt, mediu si lung. Despre asta vorbesc. Nu despre “grasimile sunt totul” sau “toti carbohidratii sunt daunatori”.
Pentru cei cu tiroida lenesa/ rezistenta la insulina/ un strat de grasime mare in adolesceta/ munca sedentara (adica imensa majoritate) carbohidratii sunt rai.
Industria alimentara si nutritionistii subventionati de ea(sau plagiatorii de pe la noi) iti spun contrariul.
De vrun an sunt injurat peste tot si luat peste picior de diversi oameni de la traficanti de steroizi la nutritionisti sportivi in legatura cu acest subiect.
Totusi, va veni o vreme cand vor trebui sa isi recunoasca ignoranta si greselile. Pentru ca, dincolo de teorie(la care avem acces cu totii), eu am demonstrat ca metoda functioneaza cu rezultatele a cateva sute de oameni cu care am lucrat direct si alte cateva mii probabil care au citit articolele.
Multumesc cu aceasta ocazie si baietilor de pe forum: Power, Tomi, Streza, G.I. BO si celorlalti care au subliniat importanta grasimilor in alimentatie si au venit cu propriile experiente si idei.
Deci de grasimi avem nevoie, excesul de carbohidrati face rau… au mai ramas proteinele.
Atat cei care vor sa creasca in masa musculara cat si cei care vor sa slabeasca sunt invatati ca proteinele sunt bune. Da, sunt bune. Dar excesul de proteine este poate mai rau decat excesul de carbohidrati sau grasimi.
Pentru ca organismul nostru nu le poate stoca. Atunci cand mancam prea multe proteine se intampla cateva lucruri:
1. scade absorbtia. deci arunci proteinele la WC.
2. corpul trebuie sa “scape” de excesul de aminoacizi care ajunge in sange. Asta presupune o uzura a ficatului si rinichilor. Uzura despre care este posibil sa afli dupa 10-20 de ani… cand va fi prea tarziu pentru a mai putea face ceva.
Mancand prea multe proteine iti intoxici corpul cu amoniac si il faci sa devina foarte eficient in a le arde.
Exista si momente cand un aport crescut de proteine este util, insa ele sunt rare si trebuie determinate cu mare grija.
Deci, de la 0 la 100, caloriile totale ar trebui sa fie impartite cam asa, pentru o dieta echilibrata, in ordinea importantei pentru sanatate:
1. grasimi 20-40%
2. proteine 20-30%
3. carbohidrati 30-60%
Citeste si articolul despre proportiile de nutrienti din dieta.

am ramas socat cand am vrut sa cumpar un produs de la Biotech ( un complex de aminoacizizi ) si citind pe spatele cutiei era un sfat despre slabire .” folositi o dieta saraca in grasimi”
azi ducandu-ma la sala (acolo e de vanzare) o sa vin cu numele produsului ..
acum nu stiu daca e imp. sa cumparam suplimente de la o firma care nu recomanda grasimile ..au ei vre-o cunostinta in alimeltatie ? sau sunt pur importatori si isi dau cu parerea despre nutritie …
eu personal nu ma mai intorc la dieta cu low carbo si 0 fats.
BULLSHIT!
observ ca corpul se simte mai bine in dieta AD. si testosteronul a sarit dincolo de nori,sint ca un taur in calduri.
in schimb mai fac din cind in cind o incarcare cu carbo,ca sa nu uit gustul prajiturilor.
Tin minte pe cineva care a venit la magazin cu probleme de apetit sexual si potenta… dupa 2 zile s-a intors sa ne multumeasca. Diferenta: grasimile pe care le bagase in dieta in urma sfaturilor noastre.
Cand vorbim de acele procente ne referim la dieta unui om obisnuit sau care practica sport, respectiv care merge la sala.
La dieta oricui, de aceea sunt date intervale si nu procente fixe.
Chiar si in cazul aceleiasi persoane, proportiile pot fi diferite in functie de diversi factori, de la o perioada la alta.
Eu am invatat sa incerc si sa raman la dieta care este eficienta pt mine. Ca dieta keto are efect la mine, asta e norocul meu, nicidecum inseamna ca ea este adevarata MINUNE a lumii. Deci ma consider norocos. Cred ca unul din efectele cele mai bune ale introducerii grasimilor in alimentatie este somnul linistit si calm de care ai parte. Asta inseamna enorm in viata moderna, in care insomniile sunt la ordinea zilei. Oricum mai sunt alte beneficii, dar am enumerat unul care nu prea a mai fost mentionat. Bafta!
eu mai ca as rari incarcarea saptamanala cu carbo … nu mai am pofta deloc de duciuri si nici de carbo complexi ….dar o folosesc pt ca totusi cred ca ma ajuta la antrenamente…
tin minte ca o data am sarit peste incarcare si la antrenamentul de picioare ( din a 2-a saptamana) m-a luat ameteala ..acum sunt 2 factori , ori nu bagam destule grasimi ori nu m-am incarcat ,….
salut. cand accesez forumul atat al doilea linik cat si primul care ar trebui sa duca la blog duc la personaltraining . spun ca fapt divers poate vrei sa repari daca va mai sta mult forumul off
cat despre articol.. e de revista. tiam citit tot blogul deoarece fiecare titlu captiveaza cu cate ceva, deci .. tine-o tot asa
am luat de curand d la universal mega mass 3000 , are multe chestii interesant printre care si l-carnitina, eu sunt tipul endomorf, nu am patratele dar nici burta, am intrat odata la tine in magazin si am vzt o chestie numai din albus de ou (proteina sau ceva de genul asta nu mai vazusem nicaieri) , o comparatie intre ele, u ce zici? o sa-ti trimit si niste poze , poate imi dai un sfat ce sa folosesc , acum am hmb, kre-alkalin, daily formula, mega mass3000.
Salut, blogul este un jurnal, nu il pot transforma intr-o rubrica de consultanta.
Consultanta personalizata o dau prin http://www.personaltraining.ro iar odata cu relansarea forumului vei putea pune intrebarile pe forum.
Cumparatorii de pe http://www.getfitshop.ro pot pune intrebari si acolo.
Totusi, cand cumperi un supliment, fii atent la cantitatile ingredientelor. Daca vrei sa slabesti, un produs de tipul mega mass nu are cum sa te ajute. Cantitatea de carnitina este infima si ea.
Salut,
pana prin martie anul asta am tinut o dieta saraca in grasimi, am reusit sa slabesc foarte mult.
Din pacate nu am mai putut continua. Pana la urma am pus la loc kg pierdute si mi-a ajuns nivelul de test total mult sub limita minima 🙂 (1.4 iar limitele sunt 3.5-8.6 ng/ml
And i’m not 70 years old, i’m just 24.
Frate, nu te cunosc si nu stiu cine esti, dar ai un blog tare:) … felicitari in continuare.