Low carb- un mod de viata
A manca mai putini carbohidrati nu inseamna neaparat ca tii o dieta ketogenica. Poti manca pur si simplu “low-carb”. Usor, accesibil, flexibil.
Proteinele trebuie sa ramana la 1.5-2g pe kilocorp si cantitatea de grasimi trebuie crescuta in functie de necesarul energetic al fiecaruia.
Pentru multi care s-au antrenat si s-au hranit dupa metoda clasica in culturism (transmisa prin intermediul antrenorilor si la publicul larg: low-fat, medium carb, high-protein) este un prag psihologic important.
Multi reduc doar carbohidratii in incercarea de a arde mai multe grasimi. Dar scapa din vedere alte doua elemente esentiale.
Sa reduci cantitatea de proteine este cel mai greu pas
In realitate la un castig de masa musculara “curat” de 5kg pe an- considerat un castig satisfacator- retii 7g de aminoacizi pe zi. Excesul de proteine face ravagii: rinichii, ficatul, sistemul nervos sunt suprasolicitate si intoxicate cu amoniac. Corpul devine eficient in a folosi aminoacizii drept combustibil(evident, dupa ce se elimina grupa amino -NH2) si atunci cand nu ii dai destui va lua de unde poate, adica din muschi.
Mancand prea multe proteine practic iti inveti corpul sa iti manance muschii atunci cand are nevoie de energie.
Poti cicliza proteinele in functie de tipul de antrenament sau alti factori, insa nu tine consumul crescut(peste 2g pe kilocorp) mai mult de cateva saptamani.
Evident, marea majoritate a antrenorilor si sportivilor steroidizati vor avea de comentat. Putem comenta dupa ce isi pun testele antidoping pe masa.
Sa cresti grasimile este un pas la fel de important
Energia trebuie sa vina de undeva. Scopul nostru: sa invatam corpul sa foloseasca grasimea drept principala sursa de energie.
Grasimile trebuie crescute treptat. Daca ai mancat carbohidrati ca principala sursa de energie toata viata nu te poti astepta sa procesezi grasimile la fel de eficient de la o zi la alta, nu?
Grasimile beneficiaza de un avantaj important pe termen lung privind digestie si procesare: ficatul functioneaza din ce in ce mai eficient fara sa epuizeze capacitatea de a secreta bila. Ba din contra. Pancreasul agresat cu carbohidrati in schimb…. moare. Pentru fiecare molecula de insulina exista un sacrificiu care se face: degenerarea ADN-ului.
Un avantaj major al grasimilor: grasimile consuma mai putin oxigen decat carbohidratii pentru a genera acelasi numar de calorii. How about that, Dexter?
Mai putin oxigen, mai putini radicali liberi… cred ca de aici puteti continua si singuri rationamentul.
Am aplicat aceasta metoda in pregatirea lui Alex Gavan… din pacate proiectul este acum la altcineva, care lucreaza dupa metodele invechite despre care v-am povestit mai sus.
In conditiile de hipoxie de la peste 8000 de metri altitudine sa consumi cu 20-30% mai putin oxigen si sa ai protectia oferita de corpii cetonici asupra sistemului nervos…. este ceva nu?
Puiul cu smantana (fermentata) si broccoli este un inceput bun:


Low carb … Interesanta povestea despre grasimi, carbohidrati si proteine, dar cu barfa despre proiectul Alex Gavan si metodele invechite ale acelui (altcuiva) … s-a stricat firma de “consultant in nutritie …” …. low proffi 🙁
Vai, ce nenorocire, nu mai am voie sa imi dau cu parerea despre ce fac altii… uite ca imi dau… daca vrea cineva sa ma contrazica e invitat sa o faca.
Daca ai vreun argument(cunosi datele problemei) esti invitata sa o faci chiar tu. Daca insa nu stii despre ce e vorba… rezuma-te la a comenta “pe subiect”.
Cum ar veni treaba, eu sunt scos dintr-un proiect care mergea bine pe motive care imi scapa(dar pe care poate le stii tu mai bine), dar nu am voie sa vorbesc despre asta, nu?
Trebuie sa inghit orice la nesfarsit si atunci cand mai spun cate ceva “din culise” sariti tot la adapostul anonimatului, nu?
Hai, spune-ne mai bine cine esti si care e interesul tau in aceasta poveste… haha, sau e secret?
Vezi ca lumea e mica.
Multumesc pentru intelegere.
PS: si chiar te rog sa te duci cu para la R., pentru ca blogul meu face vreo 20% din traficul acestui site… si pot sa-l mut oricand in alta parte.
PPS: nu uita si ca am incredere in si respect pentru persoana a carei existenta te-a facut sa scrii acest mesaj. Dar fiecare trebuie sa faca ce stie mai bine.
Draga CRISTI
pe cat ai tu de multa dreptate si pe cat ai retinut corect din lecturile tale extinse, un singur lucru as dori sa-ti nmotific: cum de unii arata cum arata, iar matale arati cum arati???/Mai sa fie????Intrucat TU stii, cred, ca porice dieta FARA antrenament MEGA SERIOS, e o cacao pe paine! Iar “dietologii” ar trebuis a fie PRIMII care sa si traga la fiare, nu numais a propovaduiasca din cerurile lor teoretice….Ca excuse me, dar cand se vad niscaiva straturi de burtici, chiar daca inca suportabile, la domnii sau doamnele care cica te instruiesc intr-ale nutritiei, nu prea iti vine sa obediezi ad literam la ceea ce iti peroreaza dansii. Si sa-ti mai dau un pont: a face MISCARE serioasa e al naibii de GREU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mi-am facut cont special ca sa pot comenta postarea inutila a lui giulikk, pe care am simtit-o ca o ofensa! Desi e foarte vechi articolul, nu m-am putut abtine.
Cum poate un “bizon/ita” care deabia a descoperit tainele si numai ce a trecut de la o roata patrata la una rotunda, care cu cei de speta ei numai ce au trecut de la o societate de culegatori/vanatori la una agrara sa comenteze? ‘Dietolog’, aai sa spik inglis..
Citeste definitia dietei, apoi vezi care e treaba nutritionistilor, apoi vezi care e treaba culturistilor.
Vezi care e diferenta intre sport ca agrement si sport ca performanta
Lasa-ne cu ponturile si pune-te sa scrii cum trebuie, sa iti vezi de blogul tau si inainte sa postezi ceva mai citeste o data ce ai scris, nu de alta dar dai impresia de bou comunal!
Mananca litere si scoate-le din burta ragaite ca merg bine cu o shaworma si o ceafa de porc!
Intre timp am depistat cine este (nume, adresa). E trecut pe o “lista neagra”.