Paradoxul francez: fondue, raclette, tartiflette
Care e povestea cu “paradoxul francez”?
“Paradoxul francez” a aparut atunci cand modul de alimentatie al “francezilor” nu era concordant cu teoria lipidelor. Se incerca (de catre americani) punerea problemelor cardiovasculare pe seama grasimilor si impunerea unor recomandari care sa creasca aportul de cereale.
Cam ce mananca francezii?
Mananca de toate. Si, mai ales, mananca putin. Sau mancau, atunci. Iata si cateva specialitati:
Niste branza topita cu sunca, paine si cartofi, sa ne mai incalzim, ca tot devin diminetile din ce in ce mai racoroase. Aceste feluri de mancare sunt originare din Alpi (desi, ca la multe alte preparate, originea este intens dezbatuta). Ele ne pun in fata “bombe” calorice intr-o forma delicoasa, usor de mancat si care ne dau energie si caldura pentru sezonul rece.
Tartiflette- un deliciu de arome si o explozie de calorii din cartofi, smantana, sunca, branza.
Fondue- branza topita (la caldura, pe loc, nu cu chimicale), paine alba (asemanator cu raclette, unde adaugam iar cartofi si sunca).
Aparent, aceste feluri de mancare sunt foarte daunatoare sanatatii. Cu toate, astea, cei care le consumau in mod traditional erau practic lipsiti de boli cardiovasculare, obezitate si alte placeri ale vietii oraseanului din sexolul XXI.
Intre timp, “saturatele” incep sa fie scoase de sub acuzare:
http://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111
Vinul rosu si “siesta”
Pentru a completa “paradoxul francez”, pe langa amidon, sunca si branza grasa (plina de grasimi saturate si colesterol) trebuie adaugat proverbialul pahar de vin rosu. Chiar daca in vinul rosu se gaseste destul de putin resveratrol, astfel incat o capsula de Resveratrol de 50mg echivaleaza cu 10-20 de litri de vin.
Alte studii arata ca punctul comun in asa-zisa “dieta mediteraneeana” sau justificarea pentru paradoxul francez nu ar fi nici vinul, nici pestele, nici salatele. Ci somnul de la pranz. Adica un mod de viata mai relaxat, cu suficienta odihna. Cerealele integrale nu ar fi putut fi o parte a ecuatiei pentru ca oamenii din aceste zone mananca oricum preponderent faina alba, sub diverse forme. Nicidecum “cereale integrale”.
Cum controlezi daunele?
In zilele cand am parte de mancare foarte densa in calorii incerc sa reduc restul alimentelor si sa impart portiile mele cu ceilalti, astfel incat, la finalul zilei sa fiu chiar pe deficit caloric, la asta contribuind si obiceiul cel mai bun al turistului: mersul pe jos in ritm rapid.
Evident, combinatia se consuma pe propriul risc, neexistand nicio garantie ca vreunul dintre noi va trai fericit si fara boli de inima daca face din asta un obicei.
Comentarii
Paradoxul francez: fondue, raclette, tartiflette — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>