Night shades
Inflamatia. Atat prieten cat si dusman: inflamatia vindeca, dar in acelasi timp, cronicizarea unei stari inflamatorii poate duce la probleme de sanatate grave, de la boli degenerative la cancer si de la dureri la dereglarea sistemelor hormonal sau imunitar.
Foarte populare la noi si prezente din plin in dieta mea de vara, solanaceele contin o toxine (alcaloizi) care induc stari inflamatorii nenaturale sau pot provoca grave tulburari metabolice (chiar moartea in cazul celor otravitoare) . Scriam acum ceva vreme despre faptul ca daca reusesti sa mananci cateva kilograme de gogonele (rosii verzi) poti avea norocul sa mori, ele continand aceeasi substanta toxica din cartofi (solanina). Fiind la indemana (productii mari), consumul acestor fructe (tehnic vorbind sunt fructe, nu legume) este ridicat, in special in zona temperata. Totusi, unele sunt aduse din America (ca si porumbul), nefiind specifice zonei temperate din Eurasia unde noi ne ducem zilele. Deci se explica: ne sunt straine. Diferentele genetice infime intre rasele umane sunt totusi suficiente pentru a ne face sa reactionam diferit la alimentele specifice unei anumite zone. Se pare ca ar contribui si la sindromul de colon iritabil, fibromialgie, guta, sindromul carpian, boli de inima, sangerari ale gingiilor, crampe musculare, tremuraturi, contractii involuntare ale muschilor (spasme).
Vorbim de tomatele rosii, vinete, ardei, cartofi. Dar vorbim si de tutun, matraguna. Sunt verisoare. Alcaloizii prezenti in ele pot fi comuni (de exemplu, mici cantitati de nicotina in rosii).
Un horticultor a dedus legatura dintre artrita (inflamatia articulatiilor, urmata in general de o degenerare a tesuturilor) si aceasta familie de plante observand ca dupa ce le-a eliminat din dieta durerile lui au disparut. S-au facut presupuneri legate de alterarea refacerii colagenului si eliminarea mineralelor din organism. Evident, exista multe alte cauze pentru durerile articulare si degenerarea cartilagiilor, dar nu strica sa incerci eliminarea solanaceelor din dieta pentru cateva luni.
Daca nu ai renuntat inca la alimente rafinate, zahar, cereale, lactate nefermentate, soia, bauturi acidulate, grasimi denaturate (prajite, in special omega 6), margarina… faptul ca renunti la rosii si vinete s-ar putea sa nu aiba nici un beneficiu vizibil. De asemenea, dozele mici pot fi bine tolerate sau benefice chiar (printr-un mecanism de adaptare folosit si in homeopatie).
Avand in vedere ca vine iarna, imi voi lua adio pana vara viitoare de la rosii, vinete si ardei. Cartofi oricum nu mancam decat foarte rar.
Paradoxul este ca desi legumele sunt universal recunoscute ca benefice pentru sanatate, luate fiecare in parte contin diverse toxine sau substante cu efecte negative pentru sanatate. Vorbim aici de substante naturale, care insotesc substantele benefice sau chiar lucreaza impreuna cu ele. Pentru a complica si mai rau lucrurile, unele sunt mai hranitoare crude, altele gatite intr-un anumit fel. Din acest motiv se recomanda o diversitate cat mai mare de alimente in dieta, inclusiv legume: cu cat sunt mai diverse vei avea cantitati mai mici din aceste substante daunatoare.