Pește și fructe de mare la grătar
Fiind în vacanță am decis, împreună cu “echipa”, să dedicăm o seară gătitului acasă, profitând de un loc frumos, cu terasă și vedere la mare. Am reușit să găsim pește, creveți, sepie. Dacă au nevoie de ceva aceste “fructe ale mării”, au nevoie să fie proaspete. Cât mai proaspete. Vii, dacă se poate. Ce mâncăm noi în mod obișnuit în București (din supermarket) sunt foarte departe de acest obiectiv. Din fericire, acum avem în oraș câteva pescaderii (recomand Alioli și Bistromar) care se străduiesc (și chiar reușesc) să aducă pește proaspăt.
Le-am făcut la grătar. Am primit un grătar “de competiție” de la Heinner (HSEG-1800SS), exact înainte să plec în vacanță în Grecia, așa că l-am luat cu noi. Este un tip de grătar cu două zone, cu plăci care se pot întoarce (grătar, plită), cu tavițe pentru scurgerea grăsimii. Exact ceea ce vrei pentru un volum mai mare decât poți face cu un grill de bucătărie. Poate fi folosit și în interior, având ventilatoare pe lateral, care trag fumul și îl filtrează. Deci mai puțin miros decât la un grătar obișnuit.
Temperatura
Prefer grătarele electrice pentru că pot regla temperatura. Putem începe la o temperatură mai mare, pentru “sigilarea” sucurilor în interior, dar apoi voi reduce puterea, pentru a obține o “coacere” în interior, fără arsură la exterior.
Timpul
Cărțile și cursurile gastronomice dau anumiți timpi standard pentru a găti diverse tipuri de carne sau pește. Totuși, prefer să urmăresc atent starea alimentului și să decid eu când este gătit, dar nu ars. Astfel primește și acel gust special de “grătar” (aliment fript), dar nu trec în zona de a-l încărca cu substanțe periculoase. Ca atunci când carnea este neagră, carbonizată.
Condimentele și garniturile
Trebuie să fie cât mai bogate în antioxidanți și fibre, deci mergem spre salate, bine asezonate cu plante aromatice. Nu este cazul să adăugăm prea multă garnitură (cartofi, orez, pâine), cred că proteina + grăsimile din uleiul de măsline + fibrele și ce carbohidrați vin din legume vor fi arhisuficiente. Am făcut totuși un mujdei de usturoi și am folosit lămâie cât cuprinde.
Totuși, dacă am asemenea prospețime și calitate, vreau să simt gustul natural, așa că voi încerca să le mănânc simple, fără prea multe adaosuri.
Sfârșitul primei părți. Urmează partea a doua, în care povestim despre cum facem la grătar carnea și dacă e cazul să punem pe el brânză sau legume.