Fasole roșie și quinoa
Salate cu fasole roșie și quinoa
Chiar dacă acum am (teoretic) mai mult timp decât înainte, vreau să folosesc acest timp cu altceva decât pus la fiert fasole sau spălat salate. Am de citit, de scris, de făcut sport, de urmărit documentare, de făcut o grămadă de lucruri pe care “nu aveam timp” să le fac. Inclusiv să petrec mai mult timp cu familia.
Așa că voi continua să includ în rețetele zilnice o parte dintre conservele pe care le-am strâns, de-a lungul timpului, ca rezervă de siguranță. Mai ales că acum vreau să fac drumuri la cumpărături cât mai rar. La fel și pentru salate, primesc direct acasă salatele gata tăiate și spălate, de la Eisberg. E important să mâncăm cât mai multe alimente proaspete, pe lângă cele pe care trebuie să le preparăm termic.
Avem aici o combinație rapidă și deosebită de ingrediente care se completează: o fasole roșie (sursă de proteine, fibre, antioxidanți) și quinoa (carbohidrați complecși, antioxidanți, proteine). Împreună formează o proteină completă, cu un profil de aminoacizi mai bun decât dacă ar fi luate separat. Rețeta este și de post (vegană), pentru cine alege acest tip de alimentație, binevenit, ca alternativă, pentru oricine, măcar din când în când.
De ce fasole roșie?
Este simplu: e mai gustoasă și mai hrănitoare decât fasolea albă. Și dacă am o cantitate pentru o masă, deja fiartă, cu atât mai bine.
Alte ingrediente
Sosul din imagine nu are chimicale, este un sos natural, cu oțet din vin de Tokaj, ulei de măsline, semințe de chimen (ajută la digestie). Atât oțetul cât și fasolea ajută la controlul glicemiei. Pentru cine vrea să țină jos carbohidrații și sus proteinele, vom pune mai multă fasole și mai puțină quinoa.
În loc de fasole roșie eu mai folosesc și năut, conservat “al-vapore” (conservă mică, fix cât de o salată pentru o persoană). Există ca variantă la d’aucy și năut la borcan de sticlă (trebuie scurs lichidul întâi).