Somon cu salată, low-carb
Somon cu salată
Pe lângă “piept de pui cu orez și salată”, “somon cu salată” poate fi pus pe listă ca un fel de mâncare aflat în topul preferințelor pasionaților de fitness. Somonul este gustos și ușor de preparat, dar, din păcate, de cele mai multe ori de crescătorie. Totuși, în astfel de rețete trebuie să avem grijă la cantități, mai ales într-o dietă pentru slăbire. Fiecare persoană este unică și are nevoi specifice, adaptăm întotdeauna aceste exemple la nevoile, preferințele și posibilitățile noastre.
Această salată este potrivită ca masă de seară, având un efect antiinflamator, antioxidant, liniștitor. Pentru a înlocui grăsimile (avocado) cu carbohdrați, putem alege orez, porumb, cartofi copți. Astfel ar ajuta refacerea după antrenament.

Somonul de crescătorie
Ca fiecare aliment, are dezavantaje și avantaje. Ideal ar fi, evident, să avem somon sălbatic (de captură), pescuit din ape curate. Ar fi mai bogat în omega 3, în antioxidanți. Dar acesta ajunge la noi doar congelat și trebuie să urmărim și zona din care a fost pescuit, sperând că nu este una poluată (inclusiv radioactiv). Poate fi și scump, mai ales file.
Apoi, somonul sălbatic are o textură mai dură (putem face o paralelă cu puiul de țară vs. puiul “de fermă”). Unii oameni preferă, pur și simplu, varianta mai moale, mai fragedă, mai ușor de gătit.
Atenție mare: oricum ar fi, somonul este sensibil la prepararea termică, deci ținem temperaturile de gătit cât mai jos și îl protejăm cu ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie.
Noi îl facem pe grătarul de la Fram Electrocasnice (se închide, ca un “sandwich-maker”, click pe imaginea de mai sus pentru detalii) și îl “coace” din ambele părți foarte rapid, după cum se vede în imagine, fără să îl ardă.


