Sănătate digestivă
Sănătate digestivă
Iaurtul este alimentul-vedetă atunci când vorbim despre sănătate digestivă. Noi și noi studii arată beneficiile lactatelor fermentate. Nu doar ca sursă de proteine și calciu sau pentru digestie și imunitate ci și pentru starea de bine psihică. O mare parte dintre neuronii noștri se găsesc în tubul digestiv (în special în intestin) și ei comunică permanent cu creierul. Dacă mâncăm ce trebuie și flora intestinală este cea prietenoasă atunci ne simțim bine, avem energie, controlăm ușor apetitul.
Mi-am făcut un test la Danone pe site, pentru a evalua starea mea de bine. Am fost surprins că nu aveam un scor atât de bun pe cât aș fi crezut. Partea bună este că acum știu ce am de îmbunătățit. Click aici pentru test.
Apropo de starea de bine digestivă, am două anecdote cu iaurt, eu fiind mare mâncător de iaurturi. După o masă de protocol la un restaurant italian, restul de patru parteneri au făcut toxiinfecție, eu neavând absolut nimic, deși am mâncat același lucru. Nu studiam în amănunt pe atunci dar între timp avem și știința care confirmă beneficiile iaurtului în acest domeniu. Fermenții activi inhibă dezvoltarea celor patogeni, prin mai multe mecanisme. De asemenea, ajutând imunitatea, ne este mult mai ușor să îi combatem în fazele inițiale ale infecției.
Cealaltă îl implică pe tata (83 de ani), care m-a luat pe departe, întrebându-mă ce părere am despre un anumit tip de iaurt. I-am zis că e bun, că are studii care îi confirmă beneficiile, dar nu înțelegeam motivul. Motivul era simplu: era singurul tip de iaurt care i-a normalizat tranzitul intestinal, el având multiple probleme de sănătate, cu medicație care îi dădea și constipație.
Ce conține iaurtul?
E simplu: citim etichetele, acum toate firmele care se respectă au toate informațiile și pe site-uri, nu doar pe etichete. Deci dacă alegem un iaurt simplu nu vom găsi nici gelatină, nici amidon, nici zahăr adăugat, nici alte ingrediente. A nu se confunda zahărul adăugat cu zaharurile naturale din lapte sau fructe. Dar putem găsi proteină din lapte (de obicei zer), în diferite cantități, pentru a se atinge standardul de produs. Atât colagenul cât și proteinele din zer sunt căutate pentru beneficiile lor, chiar se pot cumpăra separat, sub formă de pudre sau diverse mixuri. Au beneficii pentru sănătate, este absolut în regulă să le avem în dietă.
Altfel avem proteinele din lapte, aportul de calciu și fermenții activi. Aici este cheia, în acești fermenți activi. Procesul de fermentare lactică este încetinit prin răcire dar se reia la temperatura corpului, atunci când mâncăm iaurtul.
Chiar și pentru iaurturile cu fructe (care pot avea sau nu zahăr adăugat), mai ales pentru copii și adolescenți activi este o soluție mult mai bună decât băuturi cu zahăr sau junk food. Ajută refacerea musculară și creșterea.
Momentele zilei
Sunt câteva moment când iaurtul se încadrează perfect în dieta noastră: ca gustare (sunt acum variante cu mai multe proteine sau cu diverse adaosuri de fibre și nuci), după antrenament (cele cu fructe), dimineața, cu “cereale”, alături de alimente greu digerabile sau mai puțin sănătoase. Da, dacă punem un iaurt lângă șnițele, de exemplu, se mai reduc daunele cauzate de prăjeală.
Cu cereale
Aici e simplu: adăugăm nuci/semințe pe lângă “fulgi”. Fulgii de ovăz ar fi de preferat dar mie îmi plac și aceștia de porumb. Nucile și semințele adaugă proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.
Gustare
Ajută la slăbire și controlul apetitului (confirmat de studiile științifice, în special datorită calciului și proteinelor). În plus, hidratează. Vara putem face amestecul cu apă și sare, ayran. Da, aportul suplimentar de minerale și proteine duce la o hidratare mai bună decât dacă am bea apă simplă.
Alături de alte alimente
Iaurtul, prin fermenții lactici ajută flora intestinală benefică și reduce formarea de compuși toxici în tubul digestiv atunci când mâncăm ceva nepotrivit. Aici am pus un iaurt natural lângă ardeii umpluți, sunt semnificativ mai puține calorii decât dacă puneam smântână și gustul foarte apropiat.
Bineînțeles, putem folosi iaurturile și pentru a face sosuri (mie îmi place de iaurt cu usturoi), clătite sau checuri proteice, creme de brânză și multe altele.
Danone
Eu am făcut mai multe vizite la fabrica din București și chiar am urmărit “drumul laptelui”, de pe câmp și până la produsul finit. Se fac zeci de mii de teste, este, din punctul meu de vedere, o alegere sigură.