Lintea reduce glicemia
De ce e important să stea jos glicemia?
Deși există și cazuri când glicemia (un nivel prea mic al glucozei din sânge) poate pune viața în pericol, ea are manifestări puternice, o simțim și se tratează ușor. Cel mai întâlnit caz este al hiperglicemiei cronice. O persoană (semi)sedentară care toată ziua mănână zahăr, făinoase, gustărele, covrigei și alte surse de carbohidrați are practic o hiperglicemie cronică. Situație care poate duce la diabet de tip II, îmbătrânire prematură, obezitate, degenerarea sistemului nervos, boli cardiovasculare, lipsă de energie etc.
La cei care au deja instalat diabetul este cu atât mai important să țină glicemia la un nivel scăzut. La fel și în programele de slăbire.
Pentru pandemie, semnificația este că o glicemie crescută este un factor de risc în infecție și evoluția bolii.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25887
https://advances.sciencemag.org/content/6/16/eaaz7086.full
Contează și cantitatea, nu doar indicele glicemic
Asta știm deja, însă contează la fel de mult și sursa. În funcție de sursa carbohidraților putem avea diferite tipuri (simpli, complecși), pot fi însoțiți de mai multe fibre sau nu. Apoi, în rețetă se pot adăuga condimente care să reduca impactul glicemic (turmeric, scorțișoară, oțet).
Rețetă de salată cu linte
Pentru ca acest nou studiu arată, încă o dată, beneficiile leguminoaselor (aici lintea), consider ca astfel de rețete sunt foarte utile pentru cei care vor să își țină glicemia sub control sau urmează un program de slăbire. Se propune înlocuirea unei părți a garniturii bogate în carbohidrați (orez, pâine, paste, cartofi, mămăligă) cu leguminoase.
https://academic.oup.com/jn/article-abstract/148/4/535/4965930?redirectedFrom=fulltext
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(17)30106-1/fulltext
Un inconvenient al leguminoaselor (fasole, mazăre, linte, năut), este că trebuie preparate, proces care cere timp. Așa că merg direct pe linte deja fiartă, la conservă, de la d’aucy, al vapore (la aburi, nu are apă adăugată).
Baza salatei va fi, tot pentru siguranță și economie de timp, un mix “french”, de la Eisberg. Câteva nuci completează rețeta. Bonus: 2-3 nuci de brazilia furnizează necesarul zilnic de seleniu. De ce este important seleniul? Aflați din link-ul de mai jos.
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa095/5826147
Nu am avut brânză de capră, așa că am folosit ceva mai gustos: parmezan.
Am strivit nucile și am tăiat felii foarte subțiri din brânză. Puțin dressing cu oțet completează rețeta și avem în câteva minute ce să mâncăm sănătos.
Atenție: pentru sațietate costul este un aport mai mare de grăsimi (nucile, parmezanul), deci mare grija la cantități.
Lintea e bună pentru toată lumea
Prin aportul de fibre, proteine, fier, antioxidanți, lintea este un aliment potrivit pentru oricine, nu doar pentru cei cu grija glicemiei.