Pâine fără gluten
Pâine fără gluten
De ce ai vrea să mănânci pâine fără gluten? Pentru cei cu indicație medicală e clar. În mod direct pentru sănătate. Pentru ceilalți, diverse motive. Important e să știm că atât glutenul cât și drojdia sau alte componente ale pâinii din grâu pot avea efecte negative asupra calității vieții chiar și la persoane aparent sănătoase.
Aici am pornit de la o făină fără gluten, cu făină de migdale și semințe de in (surse de fibre și grăsimi sănătoase) iar ca sursă de amidon este tapioca. Putem “imita” diverse astfel de rețete folosind făina de orez în locul pudrei de tapioca, de exemplu.
Ingrediente și mod de preparare
Am pornit de la un mix gata făcut, la care se adaugă ulei de măsline, ouă, oțet, apă, sare. Apoi rozmarin. Se poate merge și către o rețetă dulce, adăugând zahar brun, de exemplu.
Trebuie să fie bine amestecate, am un “mixer planetar”, de fapt un robot de bucătărie de la Heinner (are și blender, chopper, mașină de tocat). E foarte util, combină mai multe aparate într-unul singur. Click pentru oferta de la emag.
Am făcut forme “de mână”, dar pot fi coapte și ca grisine sau ca “biscuiți șprițați”.
Eu evit arsura, deci le țin la temperatură mai mică, astfel încât să rămân cu beneficiile, fără să produc substanțe toxice. Am pus compoziția pe hârtie de copt și apoi în cuptor. În funcție de cuptor se poate coace mai repede sau mai greu, deci măcar la primele teste e bine sa o păzim.
Împart întotdeauna produsele cu cei din jur, am fost surprins să fie foarte bine apreciate. Merg ca gustare și luate la serviciu, școală, drumuri mai lungi.