Pâine de spelta, cu spelta
Pâine de spelta
Am făcut o pâine din făină integrală de spelta, la care am adăugat și boabe întregi, pentru o textură mai interesantă.
Sunt alimente care “merg” cu pâine: icre, salată de vinete, hummus și multe altele. Pâinea rămâne un aliment de bază pentru mulți, atât pentru gust și preț cât și pentru comoditate. Deci o idee bună este să folosim tipuri de pâine mai sănătoase decât infama pâine albă de grâu.
Spelta este tot o varietate de grâu, dar cu câteva diferențe privind tipul de gluten conținut (este diferit de cel din grâul obișnuit). Face parte dintre tipurile de grâu arhaice. De asemenea, o idee bună este să avem o făină bio, unde pesticidele sunt în cantități semnificativ mai mici.
Pe lângă făina de spelta am adăugat boabe gata fierte, dintr-o conservă de la d’aucy (fără BPA), “al-vapore”, gata fiartă. Dă o textură mai interesantă și este tot “aliment întreg”, care păstrează toate calitățile.
Mașină de pâine
Este un aparat electrocasnic foarte util pentru cine mănâncă pâine în mod regulat. Practic o face singură, după ce adăugăm ingredientele. Are programe pentru diverse tipuri de făină, aluaturi, prăjituri. Amestecă, dospește, coace. Foarte interesantă este funcția de programare, poți avea pâine proaspătă în fiecare dimineață. De asemenea, se poate alege între trei niveluri de coacere (am observat că pe cel maxim o coace optim).
Noi am primit această mașină de pâine de la Heinner (click pentru detalii), de care suntem foarte mulțumiți, mai ales Andreea, pentru care fac pâine fără gluten și fără sare (da, indicație medicală, nu moft). Fără gluten mai găsim dar și fără sare, mai greu.
Rețete de pâine
Preferințele noastre sunt diferite, dar la aceste aparate chiar trebuie respectate cantitățile și indicațiile din rețetele recomandate. Mașina vine cu o carte de “bucate”, unde sunt acoperite majoritatea rețetelor de pâine.
Dacă experiementezi, sugestia mea este să notezi atent tot ce faci (în special cantitățile), pentru a avea o modalitate de îmbunătățire sistematică.