Chifteluțe marinate, cu linte
Chifteluțe marinate, cu linte și rozmarin
Pentru că se apropie sezonul rece începem să mâncăm alimente mai calde și mai dense caloric. De exemplu chifteluțe marinate. Sunt ușor de mâncat, foarte gustoase și pot fi luate chiar la “pachețel”.
Este foarte important să intrăm pregătiți în iarnă, în special pentru imunitate. Aici am adăugat linte, pentru o masă hiperproteică, foarte consistentă. Ține bine de foame și se poate încadra în regimurile de slăbire de tip “low-carb”. Lintea vine și cu un aport mare de fibre, care susțin sănătatea tubului digestiv.
Ingrediente și mod de preparare
Mergem pe simplitate și sănătate: am folosit o carne tocată bio (se găsește la supermarket), combinație de porc și vită, din care facem chifteluțele. Le gătim de preferat la cuptor sau în friteuza fără ulei Heinner HAF-1250BK, pentru a permite excesului de grăsime să se scurgă. În paralel pregătim “baza”.
Sosul este din roșii (am mai avut câteva roșii de grădină, ultimele care s-au copt și au rezistat), usturoi, rozmarin proaspăt). Puțin ulei de măsline în care doar încălzim usturoiul, sare, piper, apoi roșiiel tăiate.
Lintea este deja fiartă, deci o adăugăm la final, doar cât să prindă gust. Între timp, chifteluțele sunt și ele gata (capătă o savoare deosebită dacă sunt coapte separat) și le adăugăm în amestec, având grijă să nu le fărâmăm.
Variantă vegetariană sau de post
Ca variantă vegetariană putem folosi aceeași bază de sos, dar cu mai multă linte (ca sursă de proteine, în loc de carne) și orez sau quinoa ca sursă de energie. Quinoa se potrivește foarte bine cu sosul de roșii.