Pește: ce și cum?
Pește
De ce să mâncăm pește? E simplu: are foarte multe beneficii pentru sănătate, de care putem profita și noi. Peștele are proteine ușor asimilabile, în primul rând. Anumiți pești sunt și sursă de omega 3 (grăsimi sănătoase). Apoi avem câteva minerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, iod, fier). Și vitamine.
În fiecare comandă pe care o facem la Freshful by eMAG punem și diverse tipuri de pește: proaspăt, congelat, conserve. Poate și niște fructe de mare, icre, alge. Depinde ce ne dorim să gătim. Partea bună este că vine cu mașini frigorifice, care au inclusiv compartiment special pentru congelate.
Se găsesc variante pentru toate gusturile și toate buzunarele, fiecare dintre ele cu avantaje și dezavantaje. Etichetele au menționată sursa: captură (cu zona FAO) sau crescătorie. Vezi mai jos opțiunile mele, argumentate.
Are mercur?
Ca toate animalele și plantele, peștele poate avea și el diverși contaminanți. Unii prezenți în natură, alții produși de activitățile umane. Variantele de crescătorie nu au mercur dar pot avea pesticide, de exemplu. Peștele de apă dulce poate fi mai curat dar nu are omega 3 în cantități semnificative.
Personal prefer peștele oceanic de captură (sălbatic) dar cumpărăm și de crescătorie, dorada, de exemplu. Sau mâncăm ce mai pescuiește câte cineva din familie. Altfel, cu cât peștele este mai mic, cu atât este mai curat.
Dincolo de statistici și sperietori, o idee este de luat acasă: valorile produselor vândute în magazine sunt în limitele admise, altfel sunt scoase de pe piață. Avem totuși norocul reglementărilor stricte din UE precum și sistemul de alertă rapidă.
Proaspăt
Aproape tot peștele proaspăt de pe piață este de crescătorie. Dar putem găsi și proaspăt de captură, evident, semnificativ mai scump. Avem aici somon de crescătorie, dorada, păstrăv, biban de mare, șalău, sardine (mai rar), diverse variante de fructe de mare. Tonul este în totalitate de captură.
Este varianta de preferat, atunci când este posibil. Dar, cum nu trăim lângă ocean, mai facem și compromisuri.
Congelat
Congelarea este o metodă foarte bună de păstrare a peștelui și fructelor de mare, inclusiv ca mâncare de rezervă, în congelatorul propriu. Totul este să nu fie decongelate și recongelate. Cumpărăm cât considerăm că avem nevoie, dezghețăm lent și apoi preparăm tot, nu mai recongelăm. Aici avem somonul de captură, macroul, heringul, sardinele și cam toate variantele de fructe de mare. Din punctul meu de vedere, macroul are cel mai bun raport beneficii-preț.
Cum îl preparăm?
Fie că îl cumpărăm proaspăt sau congelat, peștele va trebui preparat. Grăsimile sănătoase dar și proteinele sunt sensibile la temperaturile mari, deci vom prefera gătirea la abur, fierberea, coacerea (cuptorul). Mai puțin plita sau grătarul, unde temperaturile pot duce la transformări nedorite. Pe ultimul loc este prăjirea. Chiar și așa, putem îndepărta pielea și pane-ul după ce a fost prăjit, nu suntem obligați să le mâncăm. Avem și varianta de a marina peștele sau chiar de a-l mânca crud (sashimi, sushi).
Noi alegem, de obicei, cuptorul (clasic sau Air Fryer), îmbină cel mai bine gustul și sănătatea. Prefer temperaturi mai mici (140-160 de grade). Îmi place să îl protejez cu zeamă de lămâie.
Conserve
Avem la dispoziție o gamă foarte largă în ultima vreme: conservele clasice (de tablă), pește la borcan (ton, hering marinat), conserve în ulei de măsline. Chiar și peștele afumat este tot un pește conservat (prin afumare și fierbere). Am rămas din copilărie cu o preferință pentru macroul afumat, pus pe pâine cu unt. Poate fi un mic dejun excelent.
Cel mai popular este însă tonul la conservă. Pentru copii sau persoane sensibile (gravide etc.) este de preferat o variantă la borcan. Varianta în ulei (de măsline) este cea mai bună, cea în suc propriu fiind mai puțin gustoasă. Uleiul se poate scurge, nu trebuie să-l mâncăm dacă vrem să controlăm mai bine caloriile. Din sardinele conservate iese o pastă de pește excelentă, foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Putem adăuga și ficatul de cod, cea mai densă sursă de omega 3.
Specialități de pește
Au apărut și specialități semipreparate sau gata preparate: cârnați sau chifteluțe din pește, zacuscă, diverse pate-uri sau salate. Merită încercate, mai mult drept delicatese, la ocazi și în situații speciale.
Alte alimente marine
Pe lâng fructele de mare (creveți, scoici) avem și icre sau alge. Toate au avantaje și aduc beneficii în dieta noastră. Atenție la salatele de icre gata preparate: citiți cu atenție etichetele!
Pe scurt:
- prefer peștele sălbatic, dar pot alege și variante de crescătorie
- prefer să îl prepar la temperaturi mici (cuptor)
- prefer conservele la borcan
- asociez cu salate, zeamă de lămâie și îl mănânc, de obice, seara.