Meniu de Paști
Meniu de Paști
Pentru cine rămâne în București zilele acestea și vrea totuși să mănânce bine, tradițional, fără să devină bucătar, am găsit câteva opțiuni pe Freshful by eMAG, hipermarketul meu online preferat. Mulți mici producători gătesc pentru noi diverse „bucate tradiționale” sau mai puțin tradiționale, cu care să ne delectăm împreună cu familia și prietenii. Cozonac, pască, miel, drob, chiar și ouă deja înroșite.
Miel
Este poate cea mai curată carne dintre toate pe care le putem mânca, bogată în colagen, dar poate fi și grasă. Atenție deci la cantitate și la amestecul cu alte alimente, se digeră ceva mai greu. Friptura la cuptor are avantajul că grăsimea se mai topește, deci rămânem cu o sursă de proteine relativ „slabe”. Personal prefer să las mielul să mai crească, spre toamnă berbecuții mi se par mai potriviți.
Drob
Este, probabil, cea mai densă combinație din punct de vedere nutritiv. Ficatul conține mult fier și vitamine din grupul B, în special vitamina B12. Este și foarte „curat”, pentru că a fost protejat, nu au apucat să ajungă prea multe substanțe periculoase la el.
Ouă
Dacă le înroșim acasă (e mai simplu decât pare) atunci aș alege variante „pășunate”, „free range” sau bio. Atenție la cât le fierbem pentru că devin greu de digerat, mâncăm câte unul-două și mai lăsăm loc și pentru altele. Avantajul este că aceste ouă bine fierte țin chiar și câteva săptămâni.
Cozonac
Aici se întrec între ei producătorii, este un concurs de două ori pe an și rezultatele se văd: multe variante speciale, foarte gustoase, pe lângă cele tradiționale. Citim totuși și etichetele, deși la o cantiate mică, de câteva felii pe zi, eventualii aditivi nu fac diferența în ansamblul unei diete sănătoase. Îl putem ține ca gustare, desert sau pentru „fereastra de oportunitate” de după antrenament. Pentru că da, mai ales acum, pe fondul mâncatului excesiv, este bine să facem și mișcare.
Pască
Este preferata mea, până la urmă nu e nici chiar atât de rea. Mai bogată nutritiv decât cozonacul, merge foarte bine seara, tot așa, după o plimbare, dar nu foarte aproape de ora de culcare. Are totuși multe calorii și zahăr, încercăm să rămânem la porții decente.
Vin
Da, trebuie și vin, chiar dacă nu bem alcool, a ciocni un pahar și a gusta ceva de calitate cred că face bine corpului și sufletului. Aveți o selecție uriașă de vinuri, pentru toate gusturile și toate buzunarele.
Apă
Excesul de proteine, sare, grăsimi face să crească și necesarul de apă. Deci trebuie să ne hidratăm bine, mai ales înainte de mesele copioase. O limonadă cu ghimbir sau un „ceai hepato-biliar” pot fi un ajutor pentru digestie.
Pe cât posibil stăm mai departe de caloriile goale și inutile: dulciuri, cartofi prăjiți, gustări sărate industriale, „sucuri” cu zahăr. Mă rog, o „cola” se consideră că face bine la digestie, prin acidul conținut.
Rezumatul meniului “ideal”
Dimineața: ouă și drob sau pască. Merge și o felie de cozonac, vorba Mariei Antoaneta, doar dacă nu avem pâine.
Prânz: ciorbă, friptură de miel.
Desert sau gustare: pască, cozonac.
Seara: din toate câte puțin, în funcție de situație, eventual o ciorbă, o friptură cu o salată lângă.
În plus
Încercăm să facem puțină mișcare după masa de seară, măcar o plimbare, nu ne punem direct la orizontală. Toți cei care au deja diagnostice, tratamente medicale și regimuri speciale trebuie ajutați să și le urmeze, după posibilități, chiar dacă mai „gustă” și din ce le este interzis în mod obișnuit.