Retete aratose si gustoase
Ar trebui sa le multumesc celor care au umplut netul de retete gustoase, apetisante, plinde de calorii, faina arsa, zahar, ulei. Asa-zisele site-uri de retete furnizeaza salilor chiar mai multi clienti decat vanzatorii de junk-food, al carui consumatori oricum nu sunt interesati de sport. Oamenii buhaiti de aceste bombe calorice vin apoi sa le arda la antrenamente. Unii dintre ei vor sa manance sanatos, dar sunt mirati ca nu pot mentine in dieta bunatatile cu care au fost obisnuiti.
Cand am in fata un fel de mancare, criteriul principal este calitatea: ce cantitati de substante utile am, in raport cu necesarul estimat, cat de curata este (sursa de provenienta), cat de corect este gatita (incat sa am un optim de nutrienti si un minim de toxine). Abia apoi ma intereseaza aspectul sau chiar gustul. Stiu, pentru multi conteaza doar aparentele si pozele de pe net trebuie sa-ti lase gura apa, dar pornografia culinara nu face parte dintre pasiunile mele.
Abundenta si diversitatea alimentelor sunt inselatoare. Cu cat ai in fata o cantitate mai mare de alimente cu atat vei manca mai mult. Corpul nostru este programat genetic sa se imbuibe, pentru ca stramosii nostri care mancau mult si se ingrasau repede au supravietuit pentru a ne aduce pe lume. Situatiile cand corpul se autodistruge prin inhibarea poftei de mancare sunt mult mai rare.
Placerea culinara atat de pretuita a contribuit la aparitia bolilor omului modern. Excesul cantitativ si asocierile nepotrivite au fost transferate de la curtile nobiliare spre omul de rand, pe masura ce agricultura, cresterea animalelor si industria alimentara au putut produce mai mult, dar, din pacate, alimente de calitate mult mai scazuta. Multe dintre delicatesele timpurilor noastre nu sunt decat niste palide imitatii ale preparatelor traditionale, ajungand sa fie pline de zahar, faina, grasimi denaturate, sare dar in acelasi timp sarace in vitamine, fitonutrienti, grasimi esentiale, proteine de calitate.
Marimea acestor portii este si ea o problema, pentru ca portiile sunt concepute avand in vedere alte elemente decat necesarul individual de nutrienti si energie. Deci la un restaurant, cand comanzi dupa “gust”, probabil ca vei manca cantitati mari din alimente de care corpul tau nu are nevoie si cantitati foarte mici din ce ar avea nevoie, indiferent ce dieta tii sau ce obiective ai.
Pentru omul modern fiecare masa devine un compromis intre satisfactie si sanatate. Desi este posibila o reeducare a gustului, ea cere timp, organizare, perseverenta si hotarare. Chiar si expunerea la imagini, mirosuri sau discutii despre mancare poate induce o senzatie de foame exagerata, urmata de supraalimentatie, facuta, de obicei, cu alimentele nepotrivite, pentru ca ele sunt la indemana.
Deci, daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii sanatatea mananca doar acasa sau din pachetelul facut de tine alimente cat mai aproape de forma lor naturala, in portii mici, disociat, fara a le pune in valoare gustul si mirosul prin asocieri, preparari elaborate, sosuri, aditivi sau alte trucuri care te vor face sa mananci mai mult.
Comentarii
Retete aratose si gustoase — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>